Green fact checking-ul săptămânii: Declarații fabricate despre presupusa inevitabilitate a lockdown-ului climatic

Informații de context

Postarea analizată a strâns peste 30.000 de aprecieri într-o singură zi. Versiuni similare au fost distribuite pe Facebook, Instagram și X. Articolul la care se face referire în postările false a fost publicat de către The People’s Voice, cunoscut anterior ca NewsPunch. Site-ul are o istorie îndelungată în a publica știri inventate, iar WEF este un subiect frecvent al acestor articole cu informații eronate sau fabricate.

Articolul People’s Voice citează un alt articol din Slay News, care susține, fără dovezi, Nicole Schwab ar fi afirmat că lockdown-urile COVID-19 au fost un precursor al lockdown-urilor climatice. Articolul compară politicile care vizează reducerea emisiilor de carbon cu restricțiile legate de COVID-19. Acuzațiile despre presupusele lockdown-uri climatice obligatorii, asociate cu WEF, sunt într-o continuă creștere de popularitate. Ideea de bază este că lockdown-urile din perioada COVID-19 au reprezentat un test al elitelor pentru a măsura nivelul de toleranță la tiranie al populației globale și că lockdown-urile climatice sunt următorul pas.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi false/ fabricate

„Autoritățile inventează noi metode de control al populației.”

„Schimbările climatice, la fel ca și pandemia de COVID, sunt invenții ale guvernelor, folosite ca pretext pentru a limita libertatea oamenilor/ pentru a încălca drepturile fundamentale ale omului.”

„Schimbările climatice sunt o mascaradă.”

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.

„Elitele globale, reprezentate de către FEM, au în plan instaurarea unui regim totalitar la nivel mondial”.

Evaluarea Green Antifake:

Afirmații false. Videoclipul real, invocat pentru a susține această știre falsă nu conține nicio referință la „lockdown climatic”. Citatul fabricat provine de pe un site web cunoscut pentru publicarea de știri false. Astfel de teorii ale conspirației au apărut și despre „orașele de 15 minute” – inițiative de planificare urbană care vizează parțial reducerea emisiilor din trafic, interpretate ca un plan al elitelor globale de a menține populațiile captive. WEF este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării cooperării public-privat la nivel global și nu are autoritatea formală de a impune directive sau de a modifica politica guvernelor naționale.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – Did Daughter of WEF’s Klaus Schwab Say ‘Permanent Climate Lockdowns’ Are ‘Coming’?

Apnews.com – Daughter of WEF founder did not warn that permanent climate lockdowns are coming

Usatoday.com – Post falsely claims WEF founder’s daughter warned of permanent climate lockdowns | Fact check

Factcheck.org – Posts Share Fabricated Quote on ‘Permanent Climate Lockdowns’

Phys.org – Climate conspiracy theories flourish ahead of COP28

64 comentarii la “Green fact checking-ul săptămânii: Declarații fabricate despre presupusa inevitabilitate a lockdown-ului climatic

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.