Anti-Fake. Săptămâna în 5 minute

Despre proiectul antifake.ro

Misiunea noastră

Anti-Fake reprezintă o inițiativă de educație digitală, conștientizare publică și combatere a dezinformării. Ne preocupă să semnalăm informațiile care propun interpretări deformate, înșelătoare – dar meșteșugite – ale diverselor situații. Scoatem la suprafață și analizăm conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false și intenționăm, astfel, nu doar să proiectăm o lumină realistă și echilibrată asupra evenimentelor prezentate, ci și să sprijinim cititorul în a-și forma un blindaj de apărare în fața diverselor fake news-uri. Motivul pentru care publicăm este pentru a oferi cetățenilor informațiile de care au nevoie pentru a se guverna într-o democrație.

Anti-Fake reprezintă un proiect al Asociației Eurocomunicare, lansat în 2020. Asociația Eurocomunicare este o organizație non-guvernamentală din România, înființată în anul 2011 și înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor sub nr. 40922/2011, CIF  28652179. Conform Statutului, Consiliul Director al Asociației Eurocomunicare este format din: Alina Bârgăoanu, Paul Dobrescu și Loredana Vladu.

În cadrul inițiativei Anti-Fake, ne-am propus să oferim publicului din România newsletter-ul săptămânal „Anti-Fake, Săptămâna în 5 minute” – o sinteză de știri verificate pe subiecte legate de relațiile transatlantice, relațiile UE, afaceri externe, tehnologie și platforme digitale. De asemenea, producem și instrumente educaționale prin care ghidăm publicul să își formeze propriile mecanisme de apărare în fața diverselor conținuturi înșelătoare.

Când?

Din 2021, publicăm săptămânal și o analiză de tip fact-checking axată pe dezmințirea afirmațiilor înșelătoare și a narațiunilor toxice care circulă în România. În cadrul acestor analize ne propunem să creștem nivelul de conștientizare publică pe marginea unor fenomene precum dezinformarea, știrile false, conținuturile pseudo-științifice sau narațiunile toxice. Ne-am luat un angajament față de imparțialitatea și corectitudinea materialelor publicate de redactorii noștri, precum și față de transparența surselor consultate și a finanțării, a metodologiei de selecție și a procesului de analiză a conținuturilor înșelătoare.

Din septembrie 2022, publicăm săptămânal și newsletter-ul „Green Anti-Fake”. Acesta conține o sinteză a celor mai importante știri despre schimbările climatice, inovațiile tehnologice pentru prevenirea sau atenuarea efectelor acestor schimbări, soluțiile adoptate de țări sau companii, precum și o analiză de tip fact-checking a informațiilor eronate care circulă în spațiul online occidental, inclusiv din România. În perioada martie – septembrie 2023, newsletter-ul ”Green Anti-Fake” a fost realizat cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO în cadrul proiectului „Building resilience using technology to combat misinformation in Romania about climate change and reliable energy”.

Newsletter-ul „Anti-Fake. Săptămâna în 5 minute” a fost realizat, în perioada martie – decembrie 2023, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO în cadrul proiectului ”Digital-driven resilience for countering anti-Ukraine, anti-NATO disinformation in Romania”.

ANTI-FAKE
Implică-te

Cunoști o știre fake?