Newsletterul Green ANTI-FAKE: “Criza climatică este o criză a combustibililor fosili”

Citește întregul fact checking aici.

Cinci teme cheie abordate în cadrul COP28

1. Acordul pentru finanțarea ajutorului oferit celor mai afectați de schimbările climatice: Sprijinul națiunilor vulnerabile care se confruntă cu cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice va fi pus în practică prin înființarea unui consiliu divers din punct de vedere geografic, iar fondul va fi administrat inițial de Banca Mondială. Primele angajamente de sprijin de la națiunile bogate au fost făcute deja în Dubai, iar acest fond totalizează în prezent peste 650 de milioane de dolari.

2. Obiectivul de finanțare climatică:  În cele din urmă, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește noul obiectiv cuantificat colectiv, care se bazează pe cele 100 de miliarde de dolari promise de națiunile dezvoltate pentru a finanța inițiativele de atenuare și adaptare la schimbările climatice în țările în curs de dezvoltare.

3. Obiectivul global privind adaptarea: În cadrul COP28 accentul a fost pus pe sprijinirea strategiilor de adaptare la impactul schimbărilor climatice. Rezoluția finală conține solicitări pentru o dublare a finanțării adaptării și planuri de evaluare și monitorizare a nevoilor de adaptare în următorii ani.

4. Combustibilii fosili: Textul final a inclus în mod explicit cele două obiective –reducerea emisiilor în concordanță cu planul de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius față de nivelurile perioadei preindustriale și atingerea nivelului zero net de emisii până în 2050. Textul final consemnează intenția de „accelerare și reducere substanțială a emisiilor non-CO2 la nivel global, inclusiv în special a emisiilor de metan până în 2030”.

5. Piețele de carbon: Piețele de carbon sunt sisteme în care țările sau alți actori pot cumpăra și vinde credite de carbon, pentru a-și îndeplini, astfel, obiectivele climatice. Aceste piețe pot încuraja reduceri rentabile ale emisiilor prin oferirea de stimulente financiare. Negociatorii au încercat să definească în continuare modul în care vor fi supravegheate piețele de credit și cum vor fi contabilizate diferitele tipuri de credite. Nu s-a ajuns la niciun acord și, prin urmare, întrebările cheie legate de permanența reducerilor/eliminărilor solicitate vor trebui abordate la COP29.

Citește mai mult:

Forbes.com – Your Quick Guide To The Outcomes Of COP28

Ce este lemnul transparent?

Acum treizeci de ani, un botanist din Germania, Siegfried Fink, din dorința de a vedea modul în care funcționează plantele lemnoase fără a le diseca, a reușit să creeze lemnul transparent. Descoperirea acestuia a rămas necunoscută pentru mult timp, însă astăzi, mai mulți cercetători, inspirați de invenția lui Fink, încearcă să creeze o alternativă mai eficientă la plasticul transparent. Mai puternic decât plasticul și mai dur decât sticla, lemnul transparent este un material umplut cu rășină ce poate fi utilizat pentru ecranele smartphone-urilor sau geamurile termopan.

Lemnul natural este format din nenumărate canale verticale mici, ca un mănunchi strâns de paie legate între ele cu un adeziv. Pentru a produce lemn transparent, oamenii de știință trebuie mai întâi să modifice sau să elimine acest adeziv, numit lignină, pentru a obține un schelet alb de celule goale pe care le vor umple cu rășină epoxidică. Materialul obținut este subțire, poate avea o grosime de mai puțin de un milimetru până la aproximativ un centimetru și are o structură puternică, fibrele minuscule de lemn fiind mai puternice decât cele mai rigide fibre de carbon.

În prezent, majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe utilizarea lemnului transparent pentru fabricarea ferestrelor. Datele au arătat că acesta este un izolator mult mai bun decât sticla, așa că ar putea ajuta clădirile să rețină căldura sau să nu permită pătrunderea acesteia. Odată cu dezvoltarea acestei tehnologii, lemnul transparent va putea fi utilizat în tot mai multe domenii, inclusiv în producerea de ecrane pentru dispozitivele mobile.

Citește mai mult:

azobuild.com – What is Transparent Wood?

knowablemagazine.com – Why scientists are making transparent wood

Upcyclingul încurajează gândirea creativă

Upcycling, termen întâlnit în limba română ca reutilizare creativă, se referă la un proces prin care obiecte vechi sau neutilizate sunt transformate în produse mai valoroase, calitativ superioare sau chiar mai atrăgătoare față de versiunea inițială. Aceste obiecte, care trec prin procesul de upcycling, sunt transformate în ceva nou și util fără a mai fi aruncate sau reciclate.

Deși termenul de upcycling poate fi asociat cu cel de reciclare, între cele două există o diferență majoră, constând în faptul că upcycling implică o îmbunătățire a calității sau a funcționalității produsului original, în timp ce reciclarea se referă la acțiunile de descompunere și refacere a materialelor astfel încât să poată fi realizat un produs nou.

În mediul online, sunt des promovate idei de upcycling pentru mobilier, pentru haine, pentru sticle și peturi. Cel mai mare avantaj adus de upcycling este impactul pozitiv asupra mediului, deoarece reduce cantitatea de deșeuri și pe cea a emisiilor de carbon prin prelungirea duratelor de viață ale materialelor și produselor utilizate. Mai mult, este redus și consumul de energie în extragerea și transformarea produselor noi și reciclate. De asemenea, upcycling încurajează gândirea creativă și inovarea în utilizarea resurselor existente.

Citește mai mult aici:

Teen Vogue – What is upcycling

You matter – Upcycling Definition

Ajusto.ro – Ce înseamnă upcycling? TOP 3 idei ingenioase de a folosi lucrurile vechi

#Criza climatică este o criză a combustibililor fosili

„Decizia luată în cadrul COP28 de a recunoaște, în sfârșit că, în esența sa, criza climatică este o criză a combustibililor fosili, este o piatră de hotar importantă.” Declarația vine din partea lui Al Gore, fostul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, la încheierea forumului COP28, care a avut loc recent în Dubai.

Citește mai mult aici:

Reuters – Reaction to the final COP28 climate deal

Urmăriți canalul ANTI-FAKE pe WhatsApp click aici.

215 comentarii la “Newsletterul Green ANTI-FAKE: “Criza climatică este o criză a combustibililor fosili”

  1. Puravive spune:

    I liked it as much as you did. Even though the picture and writing are good, you’re looking forward to what comes next. If you defend this walk, it will be pretty much the same every time.

  2. Puravive spune:

    I liked it as much as you did. Even though the picture and writing are good, you’re looking forward to what comes next. If you defend this walk, it will be pretty much the same every time.

  3. dummy mailbox spune:

    In addition, I had a wonderful time with that. In spite of the fact that both the narration and the images are of a very high level, you realise that you are anxiously expecting what will happen next. Regardless of whether you choose to defend this stroll or not, it will be essentially the same every time.

  4. Puravive Capsules spune:

    I have been browsing online more than three hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my view if all website owners and bloggers made good content as you did the internet will be a lot more useful than ever before

  5. Puravive spune:

    I do trust all the ideas youve presented in your post They are really convincing and will definitely work Nonetheless the posts are too short for newbies May just you please lengthen them a bit from next time Thank you for the post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.