Newsletterul Green ANTI-FAKE: Sateliții, o componentă cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice

Citește întregul fact checking aici.

IA și sustenabilitate în parteneriatul dintre LanzaTech și brandul Gucci

Poți să fii lider în industria modei de lux și să te preocupi ca produsele tale să fie sustenabile? Gucci, unul dintre brandurile de top în acest sector, arată că se poate. Compania a colaborat cu LanzaTech, o firmă specializată în reciclarea carbonului și biologie generativă, pentru a dezvolta parfumuri folosind etanolul derivat din deșeurile de monoxid de carbon de la fabricile de metal. Această abordare transformă emisiile industriale în resurse valoroase, oferind o soluție inovatoare și sustenabilă pentru industria parfumurilor.

Parfumul Where My Heart Beats, parte a colecției Gucci The Alchemist’s Garden, combină aromele florale cu un ingredient-cheie provenit din procese sustenabile. Tehnologia LanzaTech, care folosește inteligența artificială pentru a transforma carbonul în produse utile, oferă un exemplu clar de cum se poate inova în direcția unei industrii mai sustenabile.

Eforturile Gucci nu se opresc aici. Compania a primit premiul Ellen MacArthur Foundation pentru economie circulară în 2023, recunoscându-i contribuția la reducerea risipei și la adoptarea unui model de afaceri sustenabil. Colaborarea dintre Gucci și LanzaTech sugerează că inovația, tehnologia AI și abordările sustenabile pot transforma industriile tradiționale. Este posibil să ai un impact pozitiv asupra mediului, în timp ce produci produse de lux.

Citește mai mult:

forbes.com: Synthetic Biology Gets The Gucci Treatment

voguebusiness.com: Why Gucci’s latest fragrance is made from recycled carbon

Sateliții, o componentă cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice

În lupta împotriva schimbărilor climatice, tehnologia prin satelit devine un element esențial pentru prevenirea efectelor devastatoare asupra mediului. Sectorul serviciilor de observare a Pământului (EO) se bazează tot mai frecvent pe datele din satelit. Aceste date ajută la îmbunătățirea prognozelor meteo, identificarea modificărilor în culturile agricole sau evaluarea rapidă a daunelor atunci când are loc un eveniment meteorologic major. Pe măsură ce vremea extremă devine o normalitate, datele colectate cu ajutorul sateliților devin din ce în ce mai importante în luarea deciziilor de către guverne.

Datele colectate cu ajutorul sateliților furnizează informații ultra-precise despre suprafața pământului, oceane și atmosferă, la mai multe scale spațio-temporale. Acestea ajută la înțelegerea mediului și identificarea modalităților de atenuare a schimbărilor climatice. Mai multe organizații, printre care Agenția Națională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) și Agenția Spațială Europeană (ESA) utilizează datele din satelit pentru a monitoriza concentrația de gaze cu efect de seră în atmosferă, modelele meteorologice, topirea ghețarilor, albirea recifelor de corali, acidificarea oceanelor sau modificările modelelor de migrație a faunei sălbatice. Sateliții monitorizează mediul global și permit transferul sau stocarea unor cantități mari de date despre climă.

În următorii ani, noile generații de sateliți și inovațiile din domeniul inteligenței artificiale vor juca un rol fundamental în combaterea schimbărilor climatice. Acestea vor pune la dispoziția guvernelor și industriilor informații valoroase pentru a se adapta, preveni și dezvolta rezistența la încălzirea globală.

Citește mai mult:

earth.org – How Satellites Help Tackle Climate Change

Ce sunt ecosistemele tampon și de ce trebuie să le acordăm atenție?

Zonele tampon sau ecosistemele tampon fac referire la zonele care pot fi regăsite între terenuri agricole, pășuni, râuri și lacuri sau între două ecosisteme diferite. Acestea au un rol foarte important în menținerea echilibrului și a funcționării corespunzătoare a ecosistemului în care se află.  Altfel spus, sunt esențiale pentru sănătatea ecologică a ecosistemelor, deoarece oferă mai multe beneficii inevitabile în menținerea habitatului sălbatic și a calității mediului înconjurător.

Un rol foarte important și deținut de aceste zone tampon este de a asigura conectivitatea habitatului, adică de a fi „coridoare pentru viața sălbatică”, pentru a le putea permite animalelor să se deplaseze dintr-un habitat în altul, să își procure singure hrana și să își îndeplinească nevoile de adăpost și reproducere. Existența și funcționarea acestei conectivități este crucială pentru conservarea biodiversității și pentru menținerea sănătății animalelor sălbatice.

De asemenea, ecosistemele tampon sunt foarte importante și în zonele de apă. Mai exact, acestea contribuie la întărirea malurilor cursurilor de apă. Drept urmare, eroziunea este redusă, iar solul stabilizat. Ba mai mult, au rolul de a oferi adăpost pentru o varietate de specii, inclusiv pentru pești precum păstrăvii și pentru mamiferele acvatice cum ar fi vidrele. Ecosistemele tampon pot îmbunătăți și calitatea apei, fiind considerate o barieră naturală care reușește să încetinească fluxul de apă și să contribuie la retenția poluanților și a sedimentelor din aceasta.

Zonele tampon joacă un rol important în gestionarea riscurilor de inundații. Pe scurt, ele pot absorbi și reține apa în exces în timpul perioadelor de precipitații abundente. Trebuie reținut că zonele tampon sunt o componentă vitală a peisajului ecologic și sunt esențiale pentru conservarea biodiversității și a sănătății ecosistemelor. Pentru a le putea permite să își îndeplinească în continuare rolurile importante, trebuie acordată o atenție protejării acestora.

Citește mai mult:

Nature.org – Recommended shale practoces ecological buffers

Wildtrout.org – Buffer zones

#Niciunul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă nu va fi posibil dacă nu vom ține sub control criza climatică

„Pentru cei care spun că schimbările climatice reprezintă doar una dintre numeroasele priorități, precum eradicarea sărăciei, eliminarea foametei, eliminarea pandemiilor sau îmbunătățirea educației, le spun doar atât: niciuna dintre aceste sarcini cruciale, de fapt, niciunul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă nu vor fi posibile dacă nu vom reuși să ținem sub control criza climatică”, a declarat, la Londra, la începutul lunii aprilie, Secretarul Executiv UN Climate Change, Simon Stiell.

 

Urmăriți canalul ANTI-FAKE pe WhatsApp click aici.

Un comentariu la “Newsletterul Green ANTI-FAKE: Sateliții, o componentă cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice

  1. doorhandles spune:

    I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.