Newsletterul Green ANTI-FAKE: Șase moduri prin care tehnologia IA poate contribui la combaterea crizei climatice

Citește întregul fact checking aici.

Șase moduri prin care tehnologia IA poate contribui la combaterea crizei climatice

Meteorologie: Tehnologiile bazate pe inteligența artificială oferă posibilitatea de a procesa volume enorme de date, de a extrage informații și de a îmbunătăți modelele predictive meteorologice. Programele care au la bază tehnologiile IA pot estima cu înaltă precizie tendințele climatice prin analizarea unor seturi mari de date și recunoașterea unor modele. Monitorizarea în timp real a climei este esențială pentru răspunsul rapid la amenințările induse de climă. Astfel, sateliții bazați pe Inteligență Artificială colectează un flux continuu de date, permițând detectarea timpurie a schimbărilor în ecosisteme, a modelelor meteorologice și a emisiilor de carbon. Aceste informații sunt valoroase pentru dezvoltarea strategiilor de protejare a comunităților și ecosistemelor vulnerabile la schimbările climatice.

Prevenirea dezastrelor: IA poate ajuta comunitățile din întreaga lume să se pregătească mai bine pentru dezastrele climatice. Pentru zonele susceptibile la alunecări de teren, de exemplu, cartografierea poate ajuta autoritățile locale să planifice și să implementeze măsuri de dezvoltare durabilă, să reducă riscurile și să asigure siguranța locuitorilor din comunitățile vulnerabile.

Urmărirea nivelului de poluare: IA poate ajuta la configurarea hărților cu regiuni susceptibile la poluare și poate sprijini astfel guvernele locale în luarea deciziilor de îmbunătățire a sănătății publice și a planificării urbane, prin gestionarea traficului și a deșeurilor.

Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon: Inteligența artificială poate poate introduce o eră a durabilității inteligente la scară globală, prin optimizarea rețelelor și creșterea eficienței surselor regenerabile. IA poate maximiza producția de energie curată și reduce amprenta de carbon a planetei.

Fenomenul fast-fashion: Învățarea automată (machine-learning) poate optimiza lanțurile de aprovizionare pentru a reduce risipa, a monitoriza consumul de resurse și a promova procese de producție durabile. IA poate ajuta la accelerarea tranziției energetice prin optimizarea economiilor și îmbunătățirea eficienței în sectoarele mari consumatoare de energie.

Industria fast-food: IA și instrumentele digitale sunt esențiale în construirea de sisteme agroalimentare rezistente la climă, care sunt mai eficiente, durabile și adaptabile la provocările legate de schimbările climatice.

Citește mai mult:

Un.org – How AI helps combat climate change

Replicile digitale – o posibilă soluție la problema schimbărilor climatice

Imaginați-vă o replică virtuală a unui produs înainte ca acesta să fie construit, sau o replică a unei fabrici sau chiar a unui oraș. Acum imaginați-vă că aceste reproduceri sunt atât de precise încât pot prezice resursele și consumul de energie necesare pentru a le construi, inclusiv emisiile exacte de carbon rezultate în procesul de dezvoltare și utilizare. Replicile digitale (digital twins)  oferă reprezentări virtuale extrem de precise ale sistemelor fizice și permit monitorizarea, analiza și optimizarea în timp real a sistemelor din diverse industrii și sectoare, de la orașe inteligente la instalații de energie regenerabilă.

În contextul schimbărilor climatice, replicile digitale au rolul unui mediu de testare analitic: permit simularea și analiza impactului asupra mediului ale diverselor scenarii înainte de a le implementa în lumea reală. Spre exemplu, companiile energetice pot analiza modul în care plasarea și utilizarea surselor de energie regenerabilă ar reduce risipa și ar crește eficiența. De asemenea, replicile pot fi utilizate pentru prognoza meteo precisă și pentru a ajuta sectorul agricol să monitorizeze și planifice culturile. În contextul tranziției la energie curată, utilizarea replicilor digitale este cu atât mai relevantă. Se estimează că în anul 2024, atenția din partea investitorilor, guvernelor și companiilor va fi orientată către soluții digitale bazate pe replici care vor ajuta la atingerea obiectivelor climatice, datorită eficienței și scalabilității lor.

Citește mai mult:

Therecursive.com – Are digital twins the future of physical assets and infrastructure management?

Dezeen.com- Digital twins are „big driver” towards net-zero cities say experts

Adaptarea la schimbările climatice: Cine? Cum?

Adaptarea la schimbările climatice se referă la eforturile de adaptare la aceste schimbări (fenomenele meteorologice extreme, dezastrele naturale, creșterea nivelului mării sau pierderea biodiversității), precum și la demersurile de a face față impactului lor, prin propunerea și implementarea unor inițiative.

Chiar și situația fericită în care emisiile de gaze cu efect de seră ar scădea, se consideră că există în continuare o mare probabilitate de a ne confrunta cu schimbările climatice din cauza emisiilor deja captive în ecosistemul global. Astfel, intervine necesitatea adaptării climatice extinse pentru a putea limita efectele negative și pentru a proteja oamenii și mediul înconjurător.

Adaptarea climatică poate varia în funcție de regiuni și comunități, deoarece efectele schimbărilor climatice sunt diferite de la un loc la altul. Ba mai mult, aceasta poate fi la nivel local, național sau global și poate viza mai multe domenii de activitate, precum agricultura, gestionarea resurselor de apă, sănătatea publică, infrastructura, habitatul și securitatea alimentară. Fiecare dintre acestea necesită strategii specifice pentru a face față impactului schimbărilor climatice.

Măsurile de adaptare includ acțiuni la nivel local, precum cultivarea de culturi rezistente la secetă și practici agricole regenerative, cât și acțiuni la nivel național și internațional, cum ar fi consolidarea infrastructurii în zonele de coastă afectate de creșterea nivelului mării, dezvoltarea de politici și mecanisme de asigurare specifice riscurilor climatice. De asemenea, adaptarea la schimbările climatice implică, de cele mai multe ori, acțiuni la nivel de comunitate și individ. Educația, conștientizarea și implicarea publicului sunt esențiale pentru a crește rezistența și adaptabilitatea la schimbările climatice, a căror prezență trebuie să o recunoaștem mai puternic ca niciodată.

Citește mai mult aici:

Climatepromise.undp.org: The Climate Dictionary: An everyday guide to climate change

Scied.ucar.edu: Adapting‌ ‌to‌ ‌Climate‌ ‌Change‌

#Criza climatică este prea vizibilă pentru a fi ignorată

„Ultimul an a fost unul al marilor schimbări și provocări. Un an în care efectele crizei climatice au devenit prea vizibile pentru mai putea fi ignorate. Un an în care mulți s-au simțit înfrânți, și în care nivelul de speranță s-a prăbușit”, sunt cuvintele susținute de William, Prinț de Wales, cu ocazia acordării premiilor anuale Earthshot.

5 comentarii la “Newsletterul Green ANTI-FAKE: Șase moduri prin care tehnologia IA poate contribui la combaterea crizei climatice

  1. zoritoler imol spune:

    Great beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how could i subscribe for a weblog site? The account helped me a acceptable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast provided vivid clear concept

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.