Accent: Ministrul israelian al sănătății: „Dacă vaccinul funcționează, începem negocierile”

Ştirea săptămânii trecute a fost anunţul Moscovei în legătură cu noul vaccin anti COVID. Vestea a făcut repede înconjurul lumii. Au apărut şi criticile, dintre cele mai severe: nu s-au respectat toate standardele medicale şi etice, vaccinul nu este sigur, este doar o mișcare de PR. Pe orice meridian ar fi apărut o asemenea veste, reacțiile nu puteau fi neapărat entuziaste, dat fiind ceea ce Foreign Affairs numea „tragedia naționalismului vaccinului”.

Se așteaptă și alte vaccinuri, iar statele, respectiv persoanele, vor avea posibilitatea să aleagă. Der Spiegel precizează că, în toată lumea, există șase candidați aflați în etapa de testare: trei companii chinezești, firma anglo-suedeză AstraZeneca, firma germană Biontech și compania americană Moderna, la care se adaugă eforturile Rusiei și Indiei pentru identificarea vaccinului. Politizarea vaccinului reprezintă o pantă riscantă; ceea ce proiectăm, acum, asupra acestui prim vaccin, mâine se va translata asupra oricărui vaccin, dezvoltând o reacție anti-vaccinare, nimănui folositoare. În acest context, una dintre cele mai realiste poziții pare a fi cea a ministrului sănătății din Israel: „Urmărim cu atenție toate anunţurile, indiferent din ce ţară ar veni; dacă vaccinul [rusesc] se dovedește a fi un produs serios, începem negocierile pentru a-l cumpăra”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.