Newsletterul Green ANTI-FAKE: În Groenlanda, topirea calotei de gheață face loc vegetației înfloritoare

Citește întregul fact checking aici.

În Groenlanda, topirea calotei de gheață face loc vegetației înfloritoare   

Un nou studiu publicat recent a ajuns la concluzia că, din cauza schimbărilor climatice, calota de gheață a Groenlandei se topește rapid și este înlocuită de vegetație. Suprafețe mari de gheață din Groenlanda au fost înlocuite de rocă, zone umede și arbuști, devenind din nou verzi pentru prima dată de când vikingii au vizitat-o ​​acum aproape 1.000 de ani. Zone semnificative din calota de gheață topită a Groenlandei produc acum vegetație, riscând emisii de gaze cu efect de seră crescute și creșterea nivelului mării.

Studiul a documentat schimbarea din anii 1980 și arată că suprafețe mari de gheață au dispărut, generând astfel o schimbare a mediului. Analiza datelor furnizate de sateliți a arătat că în ultimele trei decenii s-au topit aproximativ 30.000 de km pătrați din stratul de gheață al Groenlandei, o zonă echivalentă cu dimensiunea Albaniei și care reprezintă 1,6% din acoperirea sa totală de gheață. De la începutul studiului, pe măsură ce gheața s-a retras, terenul cu vegetație și-a extins de peste două ori suprafața. Descoperirile mai arată și o extindere a zonelor umede din Groenlanda, care sunt o sursă de emisii de metan.

Oamenii de știință spun că temperaturile mai ridicate ale aerului determină retragerea gheții și, începând cu anii 1970, regiunea se încălzește cu dublul ratei medii globale. În Groenlanda, temperaturile medii anuale ale aerului între 2007 și 2012 au fost cu 3°C mai calde decât media dintre 1979 și 2000. Conform constatărilor, există semne că vegetația crescută duce la pierderi suplimentare de gheață. Pierderea masei de gheață în Groenlanda contribuie substanțial la creșterea nivelului mării la nivel global, o tendință care ridică provocări semnificative pentru viitor.

Citește mai mult:

Theguardian.com – Climate experts sound alarm over thriving plant life at Greenland ice sheet

Noul combustibil pe bază de CO2 și energie regenerabilă pentru avioane promite reducerea emisiilor cu până la 90%

O companie startup din SUA construiește prima fabrică de mari dimensiuni care va produce combustibil pentru avioane pe bază de CO2. Compania Twelve utilizează CO2 captat, apă și electricitate obținută din surse regenerabile pentru a obține un combustibil care poate fi utilizat pentru avioanele existente. Se estimează că aceasta va produce în jur de 40.000 de galoane de combustibil anual, iar obiectivul companiei este să-și extindă producția la 1 milion de galoane de combustibil pe an. Aceasta reprezintă doar o mică parte din consumul la nivel global al industriei – anual, companiile aeriene folosesc în jur de 95 de miliarde de galoane de combustibil.

Figura 1. Imagine sugestivă pentru subiectul noul combustibil pe bază de CO2 și energie regenerabilă pentru avioane, realizată prin intermediul ChatGPT4

Costul acestui combustibil este în continuare mai mare decât cel al combustibilului obișnuit pentru avioane, dar se estimează că în următorii ani acesta va deveni mai accesibil. Compania aeriană Alaska Airlines a ajutat la dezvoltarea mai rapidă a producției și la reducerea costurilor, planificând să utilizeze combustibilul pentru avioanele sale. Noul combustibil poate ajuta la reducerea emisiilor cu până la 90% și reprezintă o inițiativă importantă pentru industria aviatică și necesitatea urgentă de găsi noi soluții pentru reducerea emisiilor de  carbon.

Citește mai mult:

europarl.europa.eu – Emisii de la avioane și vapoare: cifre și date (infografic)

Scurt ghid privind plângerile ecologice

Plângerea ecologică se referă la procesul prin care persoanele individuale sau organizațiile pot semnala și raporta acțiunile dăunătoare asupra mediului înconjurător către autoritățile competente. Plângerile sau reclamațiile ecologice pot fi legate de diverse aspecte, precum poluarea aerului, apei sau solului, defrișările ilegale, distrugerea habitatelor naturale, nerespectarea legislației de mediu existente.

Figura 2. Imagine sugestivă pentru subiectul procesul de reclamație ecologică, realizată prin intermediul ChatGPT4

Aceste plângeri pot fi depuse la diverse instituții sau organisme guvernamentale, cum ar fi agențiile de protecție a mediului, autoritățile locale sau cele regionale. Procesul de plângere ecologică poate implica adesea furnizarea de dovezi și informații detaliate cu privire la încălcările sau problemele semnalate, iar autoritățile sunt responsabile să investigheze și să ia măsuri adecvate în funcție de gravitatea situației.

Plângerile ecologice joacă un rol important în menținerea și promovarea sustenabilității și a sănătății mediului înconjurător, contribuind la responsabilizarea entităților care afectează mediul și la protejarea acestuia pentru generațiile viitoare.

Citește mai mult:

op.europa.euPublications Office of the European Union – Environmental complaints

#Știința și tehnologia dispun de toate instrumentele de care avem nevoie pentru a încetini schimbările climatice

„Știința și tehnologia dispun de toate instrumentele de care avem nevoie pentru a încetini schimbările climatice și pentru a le atenua efectele. În nici un moment din istorie știința nu a mai oferit atâtea instrumente pe care le putem folosi pentru a face față provocărilor contemporane.” Declarația îi aparține președintelui francez Emmanuel Macron, un susținător al măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

Urmăriți canalul ANTI-FAKE pe WhatsApp click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.