Tehno Impact: Războiul se duce și în mediul online

Evenimentele petrecute pe teritoriul Ucrainei sunt dublate, în aceste zile, de acțiuni întreprinse în mediul online. Marile companii din domeniul IT au anunțat, rând pe rând, restricții sau modalități de implicare în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Implicarea Big Tech vine în contextul în care ambele state își doresc să își impună în spațiul public (mai ales în cel online) propriile narațiuni cu privire la evenimente.
Am centralizat în continuare cele mai importante acțiuni din domeniul IT corelate cu războiul din Ucraina:
  • Elon Musk anunță activarea serviciului de internet prin satelitul Starlink în Ucraina: pentru a preîntâmpina situația în care internetul va fi întrerupt pe teritoriul ucrainean, Elon Musk pune la dispoziție gratuit satelitul Starlink.
  • Twitter și Facebook anunță că au eliminat comunități mari de troli anti-Ucraina: cele două platforme americane au descoperit două companii care gestionau conturi false și le-au eliminat. În același timp, Facebook și Google blochează reclamele presei de stat din Rusia. Google și Youtube anunță că au restricționat temporar canalele mai multor instituții media de stat din Rusia și profiturile realizate de acestea.
  • Ca răspuns, Rusia limitează accesul la Facebook și Twitter pe teritoriul său, pentru a se opune acțiunilor de cenzură a agențiilor media rusești pentru care acuză cele două platforme;
  • Google Maps a fost dezactivat temporar pe teritoriul Ucrainei: nu mai oferă informații despre gradul de aglomerare al unor locații, nici detalii despre restaurante, magazine sau alte spații publice. Măsurile au fost luate pentru protejarea comunităților locale, după ce au fost consultate autoritățile regionale.
  • Uniunea Europeană se implică în combaterea dezinformării și interzice publicațiile Russia Today și Sputnik (dar și filialele acestora) pe teritoriul său; Acestea au fost interzise și în România, alături de o serie de alte site-uri considerate periculoase pentru mediul online autohton.
  • Bitdefender și Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România (DNSC) și-au extins protocolul de colaborare pentru a oferi gratis consultanță tehnică în domeniul securității cibernetice, informațiilor despre amenințări informatice și a tehnologiilor de ultimă generație pentru a sprijini Ucraina, dar și statele membre NATO și UE.
  • Anonymous, un grup internațional de hacking, a anunțat un „război cibernetic” împotriva Rusiei. Primul pas a fost să îndemne, printr-un mesaj pe Twitter, ca hackerii să vizeze atacuri cibernetice asupra Rusiei. Cele mai importante acțiuni au fost: dezactivarea site-urilor Gazprom, a agenției de știri Russia Today și a numeroase instituții guvernamentale din Rusia și Belarus. Anonymous și-a exprimat intenția de a închide site-uri oficiale din Rusia și de a le înlocui cu informații menite să prezinte poporului rus informațiile alternative la cele oficiale și să combată cenzura. De partea cealaltă, Ucraina a fost lovită de atacuri cibernetice asupra unor site-uri guvernamentale și condamnă încercări de spionaj cibernetic din partea Belarusului.
  • Ucraina anunță că își formează și o „armată IT” care să lupte împotriva atacurilor cibernetice care vizează țară, consolidându-și propria infrastructură. Sunt avute în vedere și crearea unei rețele de spionaj cibernetic împotriva trupelor rusești.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.