România, absentă din topul tehnologic regional
Compania Deloitte a dat publicității raportul Technology Fast 50 Central Europe 2020, care reprezintă un top al companiilor de tehnologie din Europa Centrală cu cea mai mare creștere a veniturilor. După cum subliniază Jarek Skvrna, CEO Deloitte Central Europe, companiile care domină topul sunt competitive la nivel global, pronunțat inovative și utilizează tehnologia la cel mai înalt nivel. Cele mai bune performanțe naționale se înregistrează în Cehia (21 de companii incluse în top), Polonia (15 companii) și, la mare distanță, Croația (5 companii) și Bulgaria (3 companii). Primele trei poziții în ierarhie sunt ocupate de companii de tehnologie din Polonia (locul 1) și Cehia (locurile 2 și 3).
Performanțele modeste ale României nu i-au asigurat includerea în raport, în timp ce state precum Bulgaria, Kosovo, Țările Baltice, și Slovacia au reușit să aibă măcar unul sau doi reprezentanți. Absența României este cu atât mai îngrijorătoare cu cât acesta este un top regional, în care ne confruntăm cu țări cu o traiectorie relativ similară, nu cu giganții din statele foarte dezvoltate și cu o lungă tradiție în high tech. Deși se vorbește mult în spațiul public despre potențialul României de a deveni un hub regional de tehnologie (cu accent pe creșterea fulminantă a sectorului IT în țara noastră), se pare că lupta de a ne impune în regiune va fi una îndelungată și dificilă. În loc de concluzii, vă invităm să meditați asupra evoluției descrescătoare a țării noastre în acest top anual: zece companii în 2015, patru în 2016, trei în 2017, niciuna în 2019 și 2020.
|
|
 |
Sursă foto: Raportul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2020. Powerful Connections, p. 7 |
|
Youtube a suspendat TV OANN pentru dezinformare despre COVID-19
Youtube a închis temporar contul canalului TV pro-Trump „One America News Network” (OANN) pentru încălcarea repetată a politicilor privind dezinformarea COVID-19. După mai multe reclamații, Youtube a eliminat un videoclip al OANN în care se menționa existența unui „tratament garantat” împotriva COVID-19 și a interzis canalului să posteze timp de o săptămână și să obțină venituri din conținutul existent.
Canalul OANN a fost acuzat încă de la începutul pandemiei de răspândirea unor teorii ale conspirației despre COVID-19, iar în prezent este una dintre sursele media din SUA care susține că alegerile prezidențiale din 3 noiembrie au fost fraudate, iar adevăratul câștigător ar fi Donald Trump.
Citește mai mult:
axios.com – The race to out-Fox Fox News
theguardian.com – OANN: what is the alternative far-right media outlet Trump is pushing?
|
|
Rolul dezinformării în evoluția vaccinării împotriva COVID-19
|
|
Calitatea ecosistemului de știri pe Facebook
În urma rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA, Facebook și-a modificat temporar algoritmul pentru a atenua propagarea știrilor false. Pe fondul acuzațiilor de fraudă electorală în masă, angajații companiei au propus un plan de urgență prin care au sporit importanța scorului de calitate a ecosistemului de știri (N.E.Q.). Acest ranking secret reglementează modul în care algoritmul face recomandări. Ca urmare, acele surse de știri prestigioase, precum CNN sau New York Times, au primit mai multă vizibilitate pe platforma socială. Proiecte similare au mai fost propuse, însă au fost îndepărtate din considerente politice și financiare. Astfel, este evidențiat conflictul dintre dorința pentru binele societății și succesul afacerii Facebook.
Citește mai mult:
techcrunch.com – Facebook isn’t free speech, it’s algorithmic amplification optimized for outrage
qz.com – This is how your fear and outrage are being sold for profit
|
|
Planul Național de Redresare și Reziliență: obiective și priorități
Săptămâna trecută, România a lansat în dezbatere publică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – necesar pentru a putea beneficia de sprijinul economic oferit de Uniunea Europeană. În valoare de 30 de miliarde de euro, planul pentru revenirea din criza COVID-19 se axează pe două priorități: reforme și investiții. Fondurile alocate vor fi administrate în domenii precum transport, schimbări climatice, servicii publice, competitivitate economică sau digitalizare. Președintele Klaus Iohannis a precizat că investițiile vor fi destinate cu precădere construcției de spitale noi, infrastructurii școlare și digitalizării administrative.
Citește mai mult:
mfe.gov.ro – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
caleaeuropeana.ro – Lansarea Planului Național de Redresare și Reziliență
|
|
Combaterea pandemiei în secolul XXI
România s-a alăturat țărilor UE ce folosesc o aplicație de mobil în combaterea pandemiei. First Contact – dezvoltată în ultimele 8 luni de ONG-ul Noi, Cetățenii și de voluntari – este o soluție descentralizată de urmărire a virusului bazată pe tehnologia Bluetooth. Aplicația semnalează utilizatorul în cazul în care acesta a intrat în contact cu un alt utilizator infectat. Mai mult, aceasta afișează data, ora și durata întâlnirii cu persoana infectată. În ceea ce privește intimitatea, First Contact nu folosește locația, numele sau alte date ale utilizatorului. Numai acesta are acces la propriile date. De asemenea, funcționând pe baza tehnologiei Bluetooth Low Energy, impactul asupra bateriei este insignifiant. Aplicația este disponibilă pe Android și se poate descarca de pe first-contact.ro.
Citește mai mult:
digi24.ro – Țara care a redus de 7 ori cazurile de COVID-19 cu o aplicație mobilă care te anunță dacă te afli lângă o persoană infectată
|
|
Vaccinul Oxford: a crescut într-un an, cât alții în zece
Un sondaj recent arată că românii tind să creadă că producătorii de vaccinuri ascund pericolele acestora. Potențialului vaccin împotriva COVID-19 i se reproșează că a fost dezvoltat într-un timp extrem de scurt. Oamenii de știință care au lucrat la dezvoltarea vaccinului Oxford explică faptul că utilizarea unei noi tehnologii este cea care a condus la succesul rapid. Concret, cercetătorii au modificat un virus specific cimpanzeilor pentru a funcționa ca o cheie universală, care poate fi folosită pentru imunizarea împotriva altor tipuri de virusuri, inclusiv SARS-CoV-2. În plus, cercetătorii cunosc din experiențele anterioare cu SARS și MERS slăbiciunile specifice tuturor coronavirusurilor. Nu în ultimul rând, dată fiind gravitatea pandemiei, accesul la sursele de finanțare s-a făcut incomparabil mai repede decât în trecut.
Citește mai mult:
bbc.com – Oxford/AstraZeneca Covid vaccine ‘dose error’ explained
|
|
Controverse în jurul ratificării acordului UE-Mercosur
|
|
Detoxifiere digitală – mai mult decât o modă, o necesitate!
Timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor este dăunător sănătății. Harvard Medical School listează efecte negative precum: insomnia, dependența de social media, hiperstimularea sistemului de recompensare din creier, și, în cazul copiilor, reconfigurarea conexiunilor neuronale în formare.
De aceea, specialiștii recomandă câteva obiceiuri de detoxifiere digitală: moderația (prin identificarea și reducerea activităților online care obosesc), planificarea unor obiective realiste și progresive de reducere a timpului petrecut în fața ecranelor, crearea unor zone cu zero tehnologie (ex. dormitorul, locul de servire a mesei) și eliminarea tentațiilor (dezinstalarea aplicațiilor social media de pe telefon, închiderea notificărilor).
Citește mai mult:
verywellmind.com – What Is a Digital Detox?
|
|
#VaccinareAntiCovid19
„AEM (Agenția Europeană a Medicamentului) ar putea aproba cererile de autorizare pentru vaccinurile BioNTech și Moderna în a doua jumătate a lunii decembrie” – declarația Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
|
|
Ancheta federală privind practicile anti-concurențiale ale Facebook
Ancheta federală din SUA cu privire la achiziția companiilor Instagram și Whatsapp intră în faza finală, iar legislatorii americani ar urma să lanseze acuzații antitrust la adresa gigantului tehnologic Facebook. Autoritățile au investigat Facebook în legătură cu practicarea unor tactici anti-concurențiale, prin cumpărarea companiilor rivale mai mici și încălcarea prevederii privind transmiterea datelor personale ale utilizatorilor către terți.
Citește mai mult:
socialmediatoday.com – New Antitrust Suit Set to Brought Against Facebook Over Instagram and WhatsApp Acquisitions
|
|
Cunoști o știre fake pe care o putem combate prin documentare? Scrie-ne despre ea completând formularul de aici. Editorii noștri o vor aprofunda și o pot include în următoarea ediție a newsletterului Anti-Fake. Săptămâna în 5 minute.
|
|
Dacă ți-a plăcut newsletterul Anti Fake. Săptămâna în 5 minute, trimite-l unui prieten, click aici:
|
|
|
|