Psihologia dezinformării: Să căutăm informații doar în surse credibile!

Ce trebuie să facem atunci când suntem expuși unei informații despre care nu știm dacă este adevărată sau falsă? Să verificăm pe Google dacă se confirmă. Dar și această acțiune este influențată de mai mulți factori și poate avea efecte diverse asupra modului în care ne raportăm la fake-news și dezinformări.

Departamentul de Mass Media și Comunicare al Universității din Hong Kong a efectuat două experimente având ca subiect dezinformarea cu privire la două minorități etnice din Japonia. Scopul cercetării a fost acela de a verifica beneficiile informării online.

Concluziile experimentelor au arătat că acțiunea de căutare online contribuie la reducerea probabilității de a crede informații false chiar și în cazul persoanelor predispuse să creadă în fake-news. De asemenea, cei predispuși să creadă în fake-news și-au corectat neîncrederea în timpul în care au fost rugați să verifice online informațiile. Au rezultat astfel următoarele date: a) căutarea online reduce în medie probabilitatea de a crede dezinformările, b) amploarea efectului este mai mare în rândul celor care sunt predispuși pentru a crede știri false, c) corelația cognitivă este observată dacă cei care vor căuta online sunt motivați să atingă un obiectiv și d) căutarea online deteriorează sentimentul afectiv față de grupurile țintă ale dezinformării.

Citește mai mult:

https://www.niemanlab.org/2021/09/googling-for-credible-information-can-help-correct-belief-in-misinformation-according-to-a-new-study/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.