Psihologia dezinformării: Oamenii care se simt izolați social sunt mai vulnerabili în fața dezinformării

Un studiu realizat de cercetătorii de la Princeton University arată că, atunci când se simt excluși din societate, unii oameni devin victimele perfecte ale dezinformării. Mai exact, cei care simt că vocea lor nu este auzită, că nu aparțin unei comunități sau că nu se pot adapta regulilor lumii în care trăiesc au șanse mai mari să creadă diferite narațiuni conspiraționiste. Credința în narațiuni înșelătoare, parțial adevărate poate alimenta cercul vicios al excluziunii sociale; pentru o persoană care crede în astfel de povești va fi din ce în ce mai greu să intre într-o comunitate sau grup. Pandemia de COVID-19 ar putea acutiza sentimentul de izolare socială și, pe cale de consecință, vulnerabilitatea în fața dezinformării. Studiile arată că, în prezent, oamenii se simt mai singuri, mai puțin incluși în grupuri și comunități decât înainte de pandemie și că sunt și mai puțin empatici. Aceste stări sunt exploatate în activitățile de dezinformare; în general, conținutul problematic ce ia forma narațiunilor conspiraționiste mizează pe atacarea sentimentelor de prietenie, apartenență socială și pe cultivarea celor de conflict, ostilitate, dezbinare socială. Astfel, la o analiză mai atentă, putem concluziona că procesul de dezinformare este complex și depinde și de factori contextuali, nu doar individuali.

Citește mai mult:

sciencedaily.comSocial exclusion leads to conspiratorial thinking, study finds

bournemouth.ac.ukMisinformation and its impact on disadvantaged populations in Nepal during Covid-19 pandemic

 

5 comentarii la “Psihologia dezinformării: Oamenii care se simt izolați social sunt mai vulnerabili în fața dezinformării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.