Psihologia dezinformării: Feriți-vă de mesajele imprecise!

Recent, s-a atras atenția asupra faptului că ar trebui să tratăm cu atenție mesajele vagi, cu multiple subînțelesuri și posibilități de interpretare. Motivul este acela că, de multe ori, luăm în considerare astfel de mesaje și le percepem ca fiind relevante, deoarece fac apel la un limbaj specializat (jargon tehnic) pe care, în general, nu avem capacitatea de a-l înțelege pe deplin. Astfel, în momentul în care întâlnim mesaje imprecise cu privire la anumite subiecte, tindem să le acordăm noi înșine propriile înțelesuri. Însă, nu de puține ori, se întâmplă ca sensul pe care noi îl atribuim să fie nepotrivit sau chiar eronat, iar principala consecință este aceea că ne formăm percepții denaturate cu privire la realitatea înconjurătoare. Gravitatea acestei probleme ține, printre altele, și de domeniul de referință; în unele domenii-cheie, raportarea la pseudoștiință reprezintă un real pericol.

Citește mai mult:
Pennycook, G. & Rand, D. G. – Who Falls for Fake News? The Roles of Bullshit Receptivity, Overclaiming, Familiarity, and Analytic Thinking
medium.comHow Can We Avoid Pseudoscience?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.