Psihologia dezinformării: Erori logice folosite în comunicarea politică: falsa dilemă

Între erorile logice folosite în discursul public, „falsa dilemă” este, probabil, cea mai des întâlnită. Falsa dilemă presupune prezentarea a două opțiuni, una mai rea decât cealaltă și inducerea ideii că aceste două opțiuni sunt singurele variante posibile.Spre exemplu: „Fie votați candidatul nostru, X, fie îl votați pe Y și girați încă 4 ani de furt”. Desigur, niciun cetățean responsabil nu girează furtul. Această opțiune va fi exclusă din start. Va părea astfel că singura opțiune validă este votul pentru candidatul X. Lucrurile nu stau însă deloc așa. Mai întâi, pentru că poți vota cu Y fără să girezi furtul. Apoi, pentru că X și Y nu sunt (în cele mai multe cazuri) singurii candidați. În fine, pentru că poți alege să nu te prezinți la vot; sau să te prezinți, dar să-ți anulezi votul.

Cum putem evita să cădem în plasa unei false dileme? Doar gândindu-ne dacă într-adevăr cele două variante prezentate sunt singurele posibile sau avem, de fapt, și altele.

Citește mai mult:
https://examples.yourdictionary.com/false-dilemma-fallacy-examples.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.