Psihologia dezinformării: Echo chambers: ce sunt și cum putem evada

Echo chambers sau camerele de rezonanță comunicațională reprezintă acel spațiu comunicațional închis, caracterizat de uniformitatea mesajelor și opiniilor şi creat în special în interiorul rețelelor sociale. „Locatarii” acestor echo chambers au credințe și perspective foarte asemănătoare, motiv pentru care refuză schimbul de idei cu alte persoane pe care nu le consideră de încredere. Astfel, ei devin captivi în interiorul unor spații închise ermetic, excluzând, practic, toate celelalte puncte de vedere care ar putea fi corecte și devenind victimele unor realități puternic subiective.

Ce se poate face pentru a evada? O metodă este să accesăm surse de informare care nu prezintă doar viziunea cu care suntem de acord și pe care o susținem cu tărie, ci și pe cea opusă. De asemenea, este recomandat să intrăm în dialog cu rudele sau prietenii care au viziuni diferite de ale noastre cu privire la un anumit subiect (acest dialog ne-ar ajuta să ne reprezentăm mai bine perspectivele multiple asupra unei probleme). În plus, este util să devenim conștienți că sursele media pe care le utilizăm sunt, uneori, părtinitoare și să încercăm să căutăm surse de informare care să acopere întregul spectru ideologic. În acest fel, putem ajunge la o înțelegere mai echilibrată a evenimentelor și chiar să ne eliberăm din mrejele unor realități subiective.

Citește mai mult:
wired.com – How to Break Out of Your Social Media Echo Chamber
theguardian.com – Echo chambers are dangerous –  we must try to break free of our online bubbles

Un comentariu la “Psihologia dezinformării: Echo chambers: ce sunt și cum putem evada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.