Psihologia Dezinformării: Dezinformarea despre COVID-19: creată pe YouTube, dar distribuită masiv pe Facebook

Un nou studiu realizat de către Oxford Internet Institute (Universitatea Oxford) arată că Facebook este principalul canal de distribuire a clipurilor video care dezinformează cu privire la COVID-19. Din reconstituirea traseului acestor clipuri în social media, au rezultat câteva perspective interesante:
1. Dezinformarea despre COVID-19 doboară recorduri de audiență, dar nu direct pe YouTube, unde a fost afișată inițial, ci pe alte rețele sociale. Clipurile analizate au fost distribuite de 20 milioane de ori pe Facebook, ceea ce întrece numărul cumulat de distribuiri ale clipurilor postate pe YouTube de cele mai populare cinci canale de știri (CNN, ABC News, BBC, Fox News și Al Jazeera).
2. Comunitățile de pe Facebook sunt catalizatori ai dezinformării și contribuie semnificativ la viralizarea acesteia.
3. Pe Facebook doar 1% dintre video-urile problematice au fost etichetate drept dezinformare. Rezultatele vin în sprijinul ideii că orice măsuri de combatere a dezinformării trebuie însoțite de reglementări pentru diminuarea engagement-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.