Psihologia dezinformării: Cybersickness: simptome și măsuri de protecție

Ați simțit vreodată că lumina ecranului de la telefon sau laptop vă obosește ochii și vă cauzează dureri de cap? Ați experimentat stări de amețeală sau de greață după ce ați privit la ecran pentru prea mult timp? Deși aceste simptome sunt frecvent asociate cu simple stări de oboseală a ochilor, ele sunt, de fapt, legate de o afecțiune din ce în ce mai întâlnită astăzi, și anume „senzația de rău cibernetic” (cybersickness). Aceasta reprezintă o stare de disconfort caracterizată de amețeală şi de greaţă, dureri de cap, lipsa capacităţii de concentrare, inflamarea ochilor, similară cu ceea ce simt persoanele care au rău de mișcare.

Astfel de simptome pot fi experimentate în legătură cu o varietate de dispozitive pe care le folosim zilnic, de la laptop sau tabletă până la telefonul mobil sau televizor și pot să se manifeste chiar și după 24 de ore de la folosirea intensă a unui dispozitiv. În unele cazuri, simptomele persistente precum durerile de cap severe, amețeala sau inflamarea ochilor pot afecta în mod semnificativ coordonarea și atenția.

Cum vă puteți proteja? Nu există soluții minune, însă unele recomandări pot fi de folos: (1) asigurați-vă întotdeauna că vă calibrați dispozitivele din punct de vedere vizual (luminozitate și mărimea fontului), astfel încât ochii dumneavoastră să fie cât mai puțin solicitați; (2) în măsura în care este posibil, folosiți o protecție pentru ochi (de exemplu, ochelari anti lumină albastră); (3) luați o pauză dacă începeți să simțiți vreun disconfort asociat cu folosirea ecranelor.

Citește mai mult:

healthline.comAll About Cybersickness

nationalgeographic.comEndless scrolling through social media can literally make you sick

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.