Psihologia dezinformării: Cum a schimbat pandemia modul în care ne informăm?

Pandemia de COVID-19 a determinat o perturbare majoră a vieții de zi cu zi, care a generat numeroase schimbări, inclusiv în modul în care ne informăm și consumăm știri. Mai multe studii publicate recent au analizat consumul de știri din ultimul an și jumătate și au determinat existența mai multor factori interconectați care favorizează formarea de noi obiceiuri de consum a știrilor. Printre acești factori se numără și gradul în care pandemia a afectat rutina de zi cu zi a unei persoane sau contextul social și emoțional. Astfel, persoanele afectate în mod semnificativ de pandemie sau cei ai căror prieteni și familie discutau mai des despre pandemie aveau mai multe șanse să formeze noi obiceiuri și să consume mai multe știri. După cum arată și datele unui sondaj recent din SUA, aproximativ patru din zece persoane utilizează în mod regulat rețelele sociale pentru a se informa, inclusiv cu privire la subiecte medicale, precum vaccinurile anti-COVID-19. Cercetătorii consideră că aceste comportamente ar putea genera și anumite riscuri determinate de  răspândirea rapidă a unor conținuturi din surse îndoielnice, a dezinformării sau a conspirațiilor pe rețelele sociale.

Totuși, cercetările au mai arătat că anumite grupuri de persoane au evitat consumul știrilor, în totalitate sau doar periodic, iar acest comportament ar putea fi determinat de suprasaturarea informațională și provocările emoționale induse de pandemie. Potrivit rezultatelor cercetărilor, schimbările obiceiurilor de consum ar putea avea ramificații pe termen lung, atât în cazul persoanelor care evită să consume știri, cât și pentru persoanele care se informează cu precădere de pe rețelele sociale.

Citește mai mult:

weforum.orgThis is how COVID-19 has changed media habits in each generation

axios.comVaccine misinformation spreads to every kind of media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.