Psihologia dezinformării: Capcanele referințelor științifice

Pandemia de COVID-19 și adoptarea măsurilor de prevenire a noilor infectări, precum vaccinarea sau purtarea măștii de protecție, au evidențiat importanța încrederii publice în știință. Un studiu recent  constată că încrederea în știință îi face pe oameni vulnerabili în fața pseudoștiinței. În cadrul cercetării, autorii au prezentat  participanților online două știri fictive. Știrile au inclus trimiteri la informații științifice, oameni de știință care au susținut că au făcut cercetări pe această temă sau descrieri din partea unor persoane identificate ca activiști. Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au încredere în știință sunt mai predispuse să creadă și să distribuie afirmații false care conțin referințe științifice, decât persoanele care nu au încredere în știință.

Astfel, oamenii sunt predispuși să fie înșelați de „capcanele științei” care se prezintă sub forma unor conținuturi ce imită sursele științifice de informare. Autorii studiului evidențiază importanța analizei critice a informațiilor care poate determina și un grad mai mic de încredere în teoriile conspirației. Concluziile cercetării au implicații pentru știință în general, psihologie și vor putea fi aplicate pentru a reduce încrederea în dezinformare în timpul pandemiei COVID-19.

Citește mai mult:

newswise.comMisplaced Trust: When Trust in Science Fosters Pseudoscience

sciencealert.comTrust in Science Can Ironically Lead to False Beliefs. Luckily, There’s a Solution

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.