Psihologia dezinformării: A ignora critic este la fel de important ca a gândi critic

În contextul actual, al supraabundenței informaționale, tot mai mulți oameni se simt efectiv copleșiți atunci când trebuie să evalueze credibilitatea și importanța unui conținut cu care intră pentru prima dată în contact în mediul online. Pentru a putea naviga mai ușor prin jungla informațională, o soluție este să ne punem la lucru nu doar abilitățile de a gândi critic, ci și pe cele de a ignora critic informația. De regulă, suntem învățați la școală ca, atunci când întâlnim un material nou, să îl citim temeinic înainte de a-l judeca. Însă, la fel de important este să învățăm să ignorăm conținutul puțin credibil. Capacitatea de a ignora critic este importantă în mediul online, deoarece există o serie întreagă de „capcane”, precum diverse rețele care au intenția de a impune o agendă politică sau diverși actori care pun în circulație teorii conspiraționiste, determinându-ne să pierdem din vedere lucrurile importante. De exemplu, în momentul în care ajungem pe un site necunoscut, de multe ori, cel mai înțelept lucru pe care îl avem de făcut este să îl tratăm cu prudență, să nu îl considerăm drept reper, și, dacă reușim, să încercăm să practicăm gândirea laterală, căutând informațiile respective și pe alte site-uri.

Citește mai mult:

psychologytoday.comWill Critical Thinking Save Us from Misinformation?

teachthought.comWhat’s The Difference Between Lateral Reading And Vertical Reading?

misinforeview.hks.harvard.eduLateral reading: College students learn to critically evaluate internet sources in an online course

2 comentarii la “Psihologia dezinformării: A ignora critic este la fel de important ca a gândi critic

  1. List of Backlinks spune:

    Hey there! Do you know if they make any plugins
    to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good success. If you know of any please share.
    Cheers! You can read similar text here: GSA List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.