Psihologia dezinformării: Erori logice folosite în comunicarea politică: Ad Populum

Ad Populum este, probabil, cea mai des întâlnită eroare logică, mai ales în campaniile electorale. De ce? Pentru că face apel direct la acordul majorității, așa numitul „common sense”.Cum funcționează?
„Toată lumea știe că X este un om de afaceri de succes. Ar trebui să votați cu el”. De ce eroare logică? Mai întâi, pentru că  „toată lumea” este o expresie menită să inducă celui care ascultă un fals sentiment de excluziune: „dacă nu știam, înseamnă că nu sunt în rândul lumii”. Apoi, pentru că nu există o echivalență directă între competențele manageriale și cele în administrație publică.Cum ne ferim?
În primul rând, plecând de la premisa că nu este nimic greșit în a nu fi „toată lumea”. Apoi, încercând să evaluăm rațional dacă acele competențe care sunt invocate sunt și competențele necesare pentru funcția pe care candidatul o vizează. Până la urmă, „știm” toți: Moș Crăciun este bun cu copiii. Ar trebui să-l votăm Președinte?

Citește mai mult:
acoperisuldesticla.ro – Cinci erori logice din viața de zi cu zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.