Psihologia dezinformării: Erori logice folosite în comunicarea politică: Argumentul „omului de paie”

Argumentul „omului de paie” („strawman” sau „aunt Sally”), care nu trebuie confundat cu expresia „om de paie” (fără personalitate) din limba română, este o eroare logică informală care se bazează pe denaturarea unei afirmații a oponentului, astfel încât să devină mai ușor de respins. El se plasează, astfel, în aceeași zonă retorică din care face parte și argumentul „pantei alunecoase”.Spre exemplu, să spunem că un doctor – X – ar afirma: „pentru a evita îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2, este bine să ocolim zonele aglomerate”. Oponentul lui, Y, ar folosi argumentul „omului de paie” astfel: „așadar, potrivit doctorului X, singura soluție ar fi ca toată lumea să stea închisă în casă”, continuând – „se folosesc de pandemie pentru a ne ține în detenție în propriile noastre locuințe”.

Eroarea logică este ușor de depistat doar dacă revenim la afirmația doctorului X, care nu vorbea despre detenție, ci doar despre evitarea aglomerației; doctorul X face, așadar, o afirmație pe care Y nu o demontează logic, ci o distorsionează, astfel încât ea să devină respingătoare și greu de acceptat de public.

Citește mai mult:
https://examples.yourdictionary.com/straw-man-fallacy-examples.html

2 comentarii la “Psihologia dezinformării: Erori logice folosite în comunicarea politică: Argumentul „omului de paie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.