Argumentul „pantei alunecoase” este una dintre cele mai ușor de identificat erori logice. Cu toate acestea este foarte des întâlnită în discursul politic. De ce? Pentru că foarte rar ne luăm secundele necesare pentru a trece prin filtrul critic ceea ce afirmă o persoană pe care o considerăm leader de opinie.Se numește „panta alunecoasă” pentru că trece, ex-abrupto, fără un parcurs logic, de la o afirmație la alta, încercând să o lege strâns pe a doua de prima și, astfel, să o acrediteze. Un exemplu actual: „dacă porți mască, te supui dictaturii medicale”. O astfel de afirmație induce ideea că ar exista o dictatură, că cei care nu poartă măști sunt „disidenți”, că cei care le poartă cauționează un regim totalitar. De ce este ușor de identificat? Pentru că afirmația, trecută prin filtrul critic, poate fi tradusă astfel: „dacă vă opriți la culoarea roșie a semaforului, girați o dictatură rutieră”.
Orice construcție statală (sau politică, economică, socială etc.) are la bază reguli. Toate democrațiile se bazează pe reguli. „Declarația universală a drepturilor omului” nu este altceva, finalmente, decât un set de reguli. Așadar este limpede că din prima afirmație, „porți mască”, nu rezultă că susții vreun regim totalitar.
Cum funcționează? A doua afirmație trebuie să fie una atât de respingătoare încât să le refuzăm, instinctual, pe ambele (pentru că sunt strâns legate, nu?). Revenind la exemplul nostru: ieșiți din comunism, evident că nu ne-am dori, din nou, o dictatură. Ori, dacă purtatul măștii asta atrage, e simplu: nu purtăm măști.
Citește mai mult:
Exemple de „pantă alunecoasă”
https://examples.yourdictionary.com/slippery-slope-examples.html