Pe urmele fake-ului: „Vaccinul anti-COVID-19 îi va transforma pe oameni în maimuțe”

Campanii de dezinformare lansate în Rusia susțin că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford este periculos și va transforma oamenii în maimuțe, pe motiv că în fabricarea sa se folosește virusul de la cimpanzei.Imagini modificate cu premierul britanic, Boris Johnson, transformat în Yeti sau afișe cu King Kong și „vaccinul pentru maimuțe” au fost difuzate de televiziunea de stat rusă și au devenit virale pe rețelele sociale.

Conform EUvsDisinfo, narațiunile despre vaccinurile dezvoltate în țările occidentale sunt parte a unor ample campanii de dezinformare provenite din Rusia despre modul „dezastruos în care UE gestionează pandemia”. Scopul acestora este subminarea încrederii cetățenilor în guvernele europene și într-un viitor vaccin aprobat de acestea. De asemenea, aceste campanii de dezinformare au țintit și țări precum India și Brazilia, în care Rusia a încercat să își vândă propriul vaccin anti-COVID-19.

Citește mai mult:
edition.cnn.com –Kremlin dismisses vaccine disinformation campaign accusations as ‘circus’
nature.com – COVID vaccine confidence requires radical transparency

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.