Pe urmele fake-ului: Un nou centru pentru combaterea dezinformării, în Italia

Italia a lansat oficial propriul hub pentru combaterea dezinformării. Este vorba despre Observatorul Italian pentru Media Digitale, parte a unei rețele europene mai ample. Observatorul este implementat sub umbrela European Digital Media Observatory (EDMO), un proiect UE care îi sprijină pe cercetători, fact-checkeri, experții în educație pentru media și pe alți actori relevanți în combaterea dezinformării. La nivelul statelor membre, opt asemenea structuri naționale sunt deja funcționale sau urmează să devină în viitorul apropiat.

EDMO a fost creat pornind de la observația că lupta împotriva dezinformării online nu poate fi purtată decât prin implicarea tuturor actorilor sociali. La sfârșitul anului 2017, Comisia a înființat un grup de experți la nivel înalt care să ofere consultanță. Una dintre recomandările incluse în Raportul final a fost crearea unor centre de excelență în studiul dezinformării. În acest sens, activitatea EDMO le permite actorilor publici și privați să pună în comun cunoștințele și datele de cercetare din domenii relevante pentru combaterea dezinformării. În plus, EDMO joacă un rol esențial în monitorizarea punerii în aplicare a Codului de bune practici privind dezinformarea, un set de măsuri voluntare la care s-au angajat toate platformele digitale importante.

Citește mai mult:

https://www.europarl.europa.eu/Best Practices in the whole-of-society approach in countering hybrid threats

blogs.lse.ac.uk – Why resilience to online disinformation varies between countries

2 comentarii la “Pe urmele fake-ului: Un nou centru pentru combaterea dezinformării, în Italia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.