Pe urmele fake-ului: Să nu fim pasivi în așteptarea dezinformării!

Atacurile cibernetice de tip ransomware reprezintă una dintre amenințările majore despre care se vorbește tot mai des în ultima perioadă. Acestea folosesc un software malițios (malware) ce „împiedică accesul la fișiere sau chiar la întregul sistem informatic infectat, până la plata unei „recompense” (ransom)”. Totuși, există amenințări mai puțin costisitoare și mai ușor de implementat: campaniile orchestrate de dezinformare care targetează persoane, organizații sau chiar societăți întregi, prin compromiterea alegerilor și punerea sub semnul îndoielii a unor argumente dovedite științific pe subiecte critice, cum sunt schimbările climatice sau vaccinarea. Astfel de campanii de dezinformare – din ce în ce mai des întâlnite – sunt puse la punct de o suită de actori individuali sau statali, care doresc să obțină profit de pe urma acțiunii de dezinformare, persoane care cred și promovează narațiuni conspiraționiste sau persoane cu viziuni politice extremiste. În acest context, atât companiile, cât și alte ținte posibile ale unor astfel de campanii nu ar trebui să adopte o atitudine pasivă, așteptând să se întâmple ceva înainte să acționeze, ci ar trebui să își evalueze potențialele zone vulnerabile și să se pregătească, în mod responsabil, să lupte împotriva informațiilor false, în eventualitatea în care acestea ar fi lansate. Această atitudine proactivă, alături de trasarea clară a responsabilităților celor implicați în lupta contra dezinformării pot contribui la succesul unor acțiuni menite să limiteze, pe cât posibil, nu numai magnitudinea unei astfel de campanii, ci și efectele lor negative.

Citește mai mult:

theconversation.com – Disinformation campaigns are murky blends of truth, lies and sincere beliefs – lessons from the pandemic

bloomberg.com – Online Disinformation Campaigns Undermine African Elections

6 comentarii la “Pe urmele fake-ului: Să nu fim pasivi în așteptarea dezinformării!

 1. najlepszy sklep spune:

  Hiya very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?

  I’m glad to search out a lot of helpful information right
  here in the submit, we need develop extra techniques on this regard,
  thank you for sharing. . . . . . I saw similar here:
  ecommerce and also here: najlepszy sklep

 2. ecommerce spune:

  Thank you for every other fantastic article. The place else may just anyone get that type of info in such an ideal
  approach of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for
  such information. I saw similar here: E-commerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.