Pe urmele fake-ului: Oamenii sunt îngrijorați că știrile false ar putea fi folosite ca armă

Având o tradiție de 22 de ani, Barometrul încrederii realizat de Edelman în 28 de țări de pe glob relevă o îngrijorare crescută a publicului față de fenomenul fake news. Trei sferturi dintre respondenți (76%) se tem că fake news ar putea fi folosite ca armă, cea mai mare valoare înregistrată până acum. În paralel, încrederea în ecosistemul de informare continuă să scadă: doar jumătate dintre respondenți mai au încredere în media, în general. Paradoxal, mass media se plasează la coada topului încrederii, după mediul de afaceri, cel nonguvernamental și guvern.

Atât media, cât și guvernele sunt percepute ca fiind surse puțin credibile, care induc publicul deliberat în eroare (67%, respectiv 66%). Această stare de fapt este descrisă de către autorii raportului drept „ciclul neîncrederii”, care amenință stabilitatea socială: guvernul și mass media alimentează dezinformarea și tensiunile sociale pentru a obține voturi, respectiv audiență, în timp ce mediul nonguvernamental este presat să rezolve probleme care îi depășesc capacitățile. Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, deoarece neîncrederea în sistemul media și în autoritățile statului sunt indicatori ai societăților vulnerabile la dezinformare.

Citește mai mult:

edelman.com –  2022 Edelman Trust arometer – Top ten findings

zora.uzh.ch – Frischlich, Lena; Humprecht, Edda (2021). Trust, Democratic Resilience, and the Infodemic. Israel Public Policy Institute: Policy Paper Series

Un comentariu la “Pe urmele fake-ului: Oamenii sunt îngrijorați că știrile false ar putea fi folosite ca armă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.