Pe urmele fake-ului: O zi din viața unui fact checker

Într-un videoclip publicat pe pagina de Facebook a Națiunilor Unite, cercetătorul Naledi Masheshi – fact checker­ al organizației non-profit Africa Check – explică modul în care aceasta ajută împotriva răspândirii dezinformării online. O distincție importantă pe care o face Naledi Masheshi este aceea între opinie și fapt. Activitatea se concentrează pe verificarea veridicității faptelor, întrucât acestea pot avea un impact asupra sănătății și vieții oamenilor. Rolul unui fact checker este acela de a investiga exactitatea afirmațiilor factuale pe care anumiți internauți le susțin. Pentru a face asta, consultă paginile oficiale, verificate și bazate pe dovezi științifice, practică ce poate fi implementată și de către oamenii obișnuiți. În încheiere, Naledi Masheshi avertizează că de multe ori dezinformarea este propagată din intenții bune și îi păcălește pe utilizatori să o distribuie deoarece „este concepută să irite”.Citește mai mult:
convorbirieuropene.ro – Cum ne protejăm de epidemia de știri false despre coronavirus? Cinci soluții și două recomandări

3 comentarii la “Pe urmele fake-ului: O zi din viața unui fact checker

  1. Pingback: Newsletterul ANTI-FAKE: Atenție la fack checking-ul impostor! | antifake.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.