Pe urmele fake-ului: Motoarele nevăzute care „pornesc” violențele din stradă

Scenele de violență înregistrate în ultima perioadă în Belfast, capitala Irlandei de Nord, reprezintă un real motiv de îngrijorare, așa cum declara și premierul britanic Boris Johnson. Violențele sunt puse pe seama nemulțumirii crescânde a celor din comunitatea protestantă pro-britanică față de noile bariere comerciale dintre Irlanda de Nord și celelalte țări din Regatul Unit, impuse în virtutea unui protocol din Acordul Post-Brexit. Un alt motiv al violențelor este legat de tensiunile dintre unioniști/ loialiști (membrii comunității protestante care doresc respectarea statutului constituțional al Irlandei de Nord ca făcând parte din Marea Britanie) și republicani /naționaliști (membrii comunității catolice care doresc ca Irlanda de Nord să fie declarată independentă).

În acest context, un articol recent documentează că, în spatele violențelor înregistrate în Irlanda de Nord, stau mai multe îndemnuri la acțiune dirijate prin intermediul platformelor digitale. Au fost identificate mai multe mesaje trimise de utilizatori a căror identitate nu poate fi stabilită; prin intermediul acestor mesaje de pe WhatsApp sau Twitter, tinerii erau îndemnați să acționeze ca să își apere comunitatea. De asemenea, pe WhatsApp, a circulat un screenshot care anunța un atac iminent asupra Short Strand (provincie din Belfast) din partea grupului paramilitar loialist Ulster Volunteer Force (UVF). Mesajul a fost ulterior demontat chiar de către formațiunea căreia îi era în mod fals atribuită acțiunea. UVF a precizat că screenshot-ul respectiv este total fals și rău intenționat. Consiliul Comunităților Loialiste a negat orice formă de implicare a vreunui grup aflat sub umbrela sa în protestele violente din ultima perioadă, manifestându-și îngrijorarea cu privire la mesajele false, uneori total fabricate, care se viralizează pe platformele digitale.

Citește mai mult:

bbc.comBelfast interface communities ‘in angst’ after violence

npr.orgFresh Unrest In Northern Ireland Sparks Comparisons To ‘The Troubles’

politico.euHow to fix Brexit’s Northern Ireland protocol problem

Un comentariu la “Pe urmele fake-ului: Motoarele nevăzute care „pornesc” violențele din stradă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.