Pe urmele fake-ului: Memele, parte a războiului informațional

Într-o serie de postări pe Twitter, Emily Dreyfuss, cercetătoare la Harvard, atrage atenția cu privire la modul în care memele pot deveni un pericol social. Memele sunt elemente centrale culturii internetului: idei, de obicei hazlii, materializate într-o imagine, un clip sau un text, care se răspândesc în mediul online. Memele, subliniază cercetătoarea, sunt create și distribuite pentru a stârni reacții, pentru a manifesta anumite perspective ideologice și pentru a face delimitări între grupuri de „inițiați” și de „outsideri”.

Ele devin problematice atunci când sunt create aparent spontan în sânul comunităților online, dar reflectă sau servesc unei agende de comunicare strategică. Memele sunt cu adevărat virale, în sensul că se multiplică și răspândesc indiferent de răul social pe care îl pot produce. Cercetările arată că memele pot deveni vehicule eficiente ale dezinformării. De aceea, a apărut noțiunea de război memetic: un subtip de război informațional și psihologic bazat pe propagarea memelor pe rețelele sociale.

Citește mai mult:
ted.com – Susan Blackmore despre meme şi „teme”
aspistrategist.org.au – How memes are becoming the new frontier of information warfare

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.