Pe urmele fake-ului: Inteligența artificială, angajată în lupta împotriva dezinformării

Specialiști de la MIT Lincoln Laboratory au construit un sistem bazat pe inteligență artificială, The Reconnaissance of Influence Operations (RIO), capabil să detecteze în mod automat atât campanii de dezinformare, cât și surse care răspândesc narațiuni false pe rețelele sociale,  fie că este vorba despre utilizatori obișnuiți, fie că sunt boți. Sistemul a fost utilizat pentru a analiza campaniile de dezinformare desfășurate pe Twitter, în contextul alegerilor prezidențiale din Franța din 2017. Cercetătorii au demonstrat că RIO are capacitatea de a detecta cu o precizie de 96% conturile celor implicați în astfel de campanii. De asemenea, sistemul este capabil să identifice rețele interconectate care acționează în mediul digital pentru a răspândi conținut înșelător sau fals. În plus, RIO poate descoperi cu acuratețe unele conturi greu detectabile prin mijloace tradiționale.

Acest sistem are la bază un anumit model de inteligență artificială, utilizat cu succes atât pentru a combate dezinformarea, cât și pentru a genera știri false nedetectabile. Așa cum menționam într-un articol anterior, asistăm la o veritabilă „cursă a înarmării”, în sensul unei dispute permanente între cei care pun în circulație știrile false și cei care încearcă să le combată în mod automat și rapid. Chiar şi aşa, detectarea automată și rapidă a conturilor de utilizator responsabile pentru punerea în circulație a știrilor false reprezintă un pas semnificativ în limitarea dezinformării digitale.

Citește mai mult:
towardsdatascience.com – Can Artificial Intelligence Help Us Fight Fake News?
straitstimes.com – AI to power Google’s battle against fake news
telecomreview.com – Can AI help to win the fake news battle?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.