Pe urmele fake-ului: Informațiile online despre cancer, înșelătoare în unul din trei cazuri

Cu excepția notabilă a subiectelor legate de pandemia de COVID-19, puține eforturi se realizează pentru a combate și limita răspândirea informațiilor înșelătoare pe alte teme medicale, cum ar fi simptomele și tratamentele diverselor afecțiuni și sfaturi legate de prevenție, dietă și fitness. Această relativă lipsă de reacție este o problemă, ținând cont de amploarea fenomenului. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Utah au studiat acuratețea informațiilor medicale despre cancer care pot fi accesate pe rețelele sociale și au descoperit că o treime dintre articolele cele mai populare pe acest subiect conțineau informații înșelătoare, iar o altă treime, informații dăunătoare. Mai mult decât atât, conținutul de acest tip a generat mai multă atenție decât cel valid din punct de vedere medical.

Acest rezultat confirmă una dintre caracteristicile importante ale conținutului înșelător: acesta circulă cu mult mai multă ușurință decât informațiile factuale, deoarece reușește să genereze emoții și reacții imediate din partea utilizatorilor și este amplificat tehnologic. De aceea, este înțelept să manifestăm prudență în fața conținutului senzaționalist, care s-a viralizat rapid, deoarece este foarte posibil să nu fi fost deloc verificat. În plus, este recomandat să nu distribuim materiale de a căror acuratețe nu putem fi siguri și să verificăm întotdeauna informațiile medicale întâlnite pe internet cu medicul nostru curant.

Citește mai mult:

engineering.stanford.edu – How fake news spreads like a real virus

healthliteracysolutions.orgTop Ways to Fight Health Misinformation

Un comentariu la “Pe urmele fake-ului: Informațiile online despre cancer, înșelătoare în unul din trei cazuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.