Pe urmele fake-ului: Facebook elimină rețele de conturi din Franța și Rusia care vizau țări din Africa

Facebook a anunțat că a eliminat trei rețele separate de conturi şi pagini care au încălcat politica împotriva interferențelor străine sau guvernamentale și s-au angajat într-un comportament coordonat. Rețelele identificate au vizat mai multe țări din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Două dintre aceste rețele au provenit din Rusia, iar o rețea a provenit din Franța.

Rețeaua originară din Franța a vizat în primul rând Republica Centrafricană și Mali. Persoanele din spatele acestor activități foloseau conturi false  prin care se prezentau ca localnici în țările vizate, gestionau pagini și grupuri și postau știri actuale, comentarii de susținere la adresa armatei franceze și critici privind implicarea Rusiei în Republica Centrafricană.

În cazul rețelelor din Rusia, operațiunile au vizat în special Republica Centrafricană, Libia, Sudan și Siria. Rețelele se bazau pe folosirea unor conturi false pentru a comenta, amplifica propriul conținut și a conduce oamenii către anumite site-uri. Persoanele din spatele acestor rețele gestionau pagini și grupuri, solicitau conținut de la jurnaliștii locali și publicau știri și evenimente actuale, inclusiv informații despre vaccinul rus împotriva COVID-19, prezența Rusiei în Africa Subsahariană, comentarii de susținere a guvernului Republicii Centrafricane și critici la adresa politicii externe franceze.

Potrivit raportului Facebook, persoanele din spatele acestor rețele s-au coordonat între ele și au folosit conturi false ca parte centrală a operațiunilor de a induce în eroare utilizatorii.

Citește mai mult:

about.fb.comRemoving Coordinated Inauthentic Behavior from France and Russia

cjr.orgFacebook and the dilemma of coordinated inauthentic behavior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.