Pe urmele fake-ului: Dezinformarea, noua armă în războaiele comerciale

Campaniile de dezinformare sunt una dintre formele pe care le îmbracă războiul hibrid între state. Însă noi date de cercetare publicate de Network Contagion Research Institute arată că „mașina de dezinformare” este adaptată din ce în ce mai des pentru a purta războaie comerciale.  De exemplu,  Rusia și China au conceput campanii de dezinformare care să discrediteze tehnologia 5G pusă la punct de companii din Occident pentru a-și promova în loc propriile tehnologii. În plus, narațiunile anti-5G au fost cuplate rapid cu teorii ale conspirației legate de pandemia de COVID-19, ceea ce a dus la o adevărată explozie a dezinformării: în aprilie și mai 2020 erau publicate aproximativ 100 de Tweet-uri anti-5G pe minut.

Raportul NCRI identifică existența unui efect încrucișat al campaniilor de dezinformare, prin care dezinformarea privind 5G afectează și încrederea în vaccinurile împotriva COVID-19 (în special cele occidentale), servind astfel războiului comercial de pe două fronturi: cel al tehnologiilor 5G și cel al vaccinurilor. Prin utilizarea unor tehnici tot mai sofisticate și mai convenabile, campaniile de dezinformare se transformă într-un serviciu de piață ce poate fi accesat mult mai ușor.  De aceea, dezinformarea reprezintă o nouă breșă de securitate pentru companii și asistăm la apariția unui „ecosistem de dezinformare de brand”.

Citește mai mult:

https://theconversation.com/Four experts investigate how the 5G coronavirus conspiracy theory began

https://www.securitymagazine.com/Disinformation campaigns against brands are flourishing across social media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.