Pe urmele fake-ului: Cu toate armele împotriva dezinformării

Deoarece nu acordă suficientă atenție informațiilor pe care le întâlnesc în mediul online, mulți oameni sunt victime sigure în fața dezinformării. O soluție de limitare a acestei probleme este ca utilizatorii să primească un reminder (de exemplu, un mesaj de tip pop-up), care să îi îndemne să evalueze acuratețea unei informații înainte de a reacționa la aceasta (prin like, share, comment, tweet).

Pentru a testa eficacitatea acestei soluții, a fost realizat un studiu experimental. Participanții au fost expuși, în prima etapă, unor titluri de știri, unele adevărate, altele false, prezentate sub formă de postări social media. Sarcina participanților a fost de a evalua acuratețea titlurilor și de a decide dacă vor distribui postările. În etapa a doua, o parte dintre respondenți a primit și un îndemn explicit de a verifica acuratețea informațiilor, apoi a reluat activitatea de evaluare a titlurilor respective. Rezultatele au arătat că cei expuși stimulului de a verifica acuratețea știrilor au manifestat o disponibilitate mai mare de a distribui titlurile care trimiteau la  informații veridice, spre deosebire de cei din grupul de control, care nu au fost expuși respectivului stimul. Deși semnificative, efectele unei astfel de intervenții sunt relativ mici. Drept urmare, cercetătorii recomandă ca lupta împotriva dezinformării din mediul online să fie realizată cu un arsenal de instrumente, precum pre-bunkingde-bunkingfact-checking sau folosirea algoritmilor pentru a elimina conținutul înșelător de pe primele poziții ale motoarelor de căutare.

Citește mai mult:
psychologicalscience.org – A ‘Nudge’ May Not Be Enough to Counter Fake News Online
misinforeview.hks.harvard.edu – Self-regulation 2:0? A critical reflection of the European fight against disinformation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.