Pe urmele fake-ului: Cu cât clipul video este mai scurt, cu atât este mai înșelător

Trăim în epoca vitezei, când ne dorim informații concentrate, pe care le putem consuma și distribui mai departe cât mai repede. Platforma TikTok, de exemplu, înregistrează așa un succes cu clipurile sale video scurte, încât îi obligă pe ceilalți competitori, cum ar fi Instagram și YouTube, să îi urmeze exemplul. Facebook a anunțat în 2021 că limita medie a atenției utilizatorilor săi pentru o postare era de 2,5 secunde (în cazul conectării pe calculator) și 1,7 secunde (în cazul conectării pe telefonul mobil).

Lipsa noastră de răbdare și timp ne costă scump în planul informării corecte. Rețelele sociale sunt inundate de clipuri video scurte, de cele mai multe ori cu o durată de sub un minut, care nu oferă informații privind contextul în care au fost filmate. Scoaterea din context este o tehnică bine-cunoscută de dezinformare. Deseori, este vorba de reciclarea fotografiilor și videoclipurilor vechi și prezentarea lor ca dovezi ale evenimentelor recente. Alteori, este vorba despre declarații trunchiate, pentru a le distorsiona. Fenomenul a căpătat și un nume neoficial: Legea lui Parker: cu cât este mai scurt un clip, cu atât este mai puțin indicat să îl distribuim.

Citește mai mult:

journals.sagepub.com – Visual Mis- and Disinformation, Social Media, and Democracy

theconversation.com – Out-of-context photos are a powerful low-tech form of misinformation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.