Pe urmele fake-ului: Croația lansează proiectul „Muzeul Știrilor False”

Croația anunță că din luna octombrie va pune bazele unui Muzeu al Știrilor False (eng. Museum of Fake News) care, în primă fază va funcționa ca un website ce oferă declarații de la jurnaliști și cercetători, o bază de date cu știri false și instrumente de promovare a alfabetizării digitale și gândirii critice, dar și instrumente de recunoaștere și combatere a știrilor false.Lordan Prelog, inițiatorul proiectului, declară că muzeul nu este unul comercial, ci este un website unde publicul interesat, în special tinerii, pot consulta informații în legătură cu fenomenul dezinformării. El consideră că acest fenomen are o acoperire mult mai mare decât cea a știrilor obișnuite, nefiind încă dezvoltată o strategie rapidă și eficientă împotriva știrilor false.

Proiectul este rezultatul muncii asidue a Institutului de Noi Media și E-democrație (InMed), asociație membră a Observatorului Social al Dezinformării și Analizei Social Media (SOMA), o rețea ce se ocupă cu detectarea știrilor false și tipurilor de răspândire a acestora.

Citește mai mult:

5 comentarii la “Pe urmele fake-ului: Croația lansează proiectul „Muzeul Știrilor False”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.