Newsletterul GREEN ANTI-FAKE: Toleranță zero față de greenwashing

Descoperă întregul green fact checking aici.

Ce este “GREENWASHING” (dezinformarea verde/ dezinformarea ecologică) și cum îți afectează viața?

Imaginează-ți o companie care se promovează ca fiind implicată în protejarea mediului înconjurător în timp ce continuă să investească în combustibili fosili sau contribuie la defrișări masive.  Termeni precum “eco”, “bio” sau “verde” sunt adesea folosiți excesiv în strategia de marketing și atașați produselor în scop comercial, deși în realitate nu se respectă obiectivul de emisii nete zero. Acestea sunt practici de dezinformare verde/ dezinformare ecologică (“greenwashing”). Potrivit Dictionarului Cambridge, “greenwashing” înseamnă să convingi oamenii că organizația ta face mai mult pentru protejarea mediului decât este cazul în realitate.

Un raport publicat recent de către experții ONU, avertizează ca dezinformarea ecologică are consecințe catastrofale asupra întregii planete, contribuind la fenomene precum migrația climatică sau ratarea țintelor privind reducerea emisiilor de carbon. Pentru combaterea fenomenului greenwashing, experții propun introducerea obligatorie a politicii de emisii nete zero prin legi care să se aplice pentru început marilor corporații.

Citeste mai mult:

news.un.org – COP27: ‘Zero tolerance for greenwashing’, Guterres says as new report cracks down on empty net-zero pledges

medium.com – What is Greenwashing? How to Spot It and Stop it

#ToleranţăZero

“Trebuie să avem toleranţă zero față de practicile greenwashing în cazul emisiilor nete zero. Raportul de astăzi al Grupului de Experți este un ghid de utilizare pentru a asigura angajamente credibile și responsabile de emisii nete zero”, a declarat Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, la lansarea raportului ONU în cadrul Conferinței privind schimbările climatice (Cop27) ce are loc în Egipt.

Energie solară captată în spațiu, o soluție pentru combaterea crizei climatice

Proiectul Cassiopeia prevede construirea unor ferme solare plutitoare ce vor asigura necesarul de energie curată pentru întregul continent. Odată recoltată, energia solară va fi convertită în unde radio și transmisă înapoi către Pământ, unde o antenă receptor le va transforma în electricitate. Sateliții ar putea furniza aproximativ doi gigawați putere fiecare, echivalentul unei centrale nucleare.

Potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA), acest proiect ar putea plasa continentul european într-o poziție de jucător-cheie  pe piața energiei curate și potențial lider mondial în gestionarea crizei climatice.

Un asemenea panou solar dispus pe orbită ar fi mult mai eficient pentru colectarea energiei față de unul de pe Pământ, deoarece nu s-ar confrunta cu bariera atmosferică. Agenția Spațială estimează anul 2035 ca termen de punere în practică a acestui mega proiect.

Citeste mai mult:

science.org – Space-based solar power is getting serious—can it solve Earth’s energy woes?

euronews.com – Scientists dream up a massive floating solar farm in space – here’s how it would work

weforum.org – How solar farms in space might beam electricity to Earth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.