Newsletterul Green ANTI-FAKE: Temperaturile extreme înregistrate în aprilie în regiunea mediteraneană – efect direct al încălzirii globale

Citește întregul fact checking aici.

Temperaturile extreme înregistrate în aprilie în regiunea mediteraneană – efect direct al încălzirii globale

Oamenii de știință consideră că valul de căldură extremă din Spania, Portugalia, Maroc și Algeria a fost provocat de fenomenul încălzirii globale. Un studiu recent a calculat că, înainte de criza climatică, probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă ar fi fost de doar o dată la 40.000 de ani, făcându-l imposibil din punct de vedere statistic într-un orizont de timp previzibil pentru civilizația umană.

Încălzirea globală cauzată de activitatea umană crește severitatea și frecvența valurilor de căldură. Numărul de evenimente extreme care ar fi fost în esență imposibile fără criza climatică este în creștere, având un efect catastrofal asupra a sute de milioane de vieți și a nivelului de trai de pe întreaga planetă.

Valul de căldură a adus temperaturi nemaiîntâlnite până acum în cele patru țări pentru acea perioadă a anului, variind de la 36,9 °C la 41,0 °C. Echipa internațională de cercetători a folosit date meteorologice și modele climatice pentru a compara nivelul actual de probabilitate a temperaturilor ridicate cu nivelul de probabilitate înainte de criza climatică. Cercetarea a relevat că încălzirea globală a făcut ca valul de căldură extremă să fie de cel puțin 100 de ori mai probabil, cu temperaturi cu până la 3,5 °C mai mari decât ar fi fost în mod normal.

Citește mai mult:

Theguardian.com – April Mediterranean heatwave ‘almost impossible’ without climate crisis

Recycap: inovațiile în domeniul reciclării dau rezultate

Una dintre principalele probleme în reciclarea capsulelor de cafea este zațul rămas în capsula uzată. Aproximativ 39.000 de capsule sunt produse în fiecare minut în întreaga lume, dar doar 10% dintre acestea sunt reciclate, ceea ce înseamnă că aproape 100 de tone de capsule cu resturi de cafea înăuntru sunt trimise la groapa de gunoi în fiecare zi fără a fi reciclate, având consecințe dezastruoase asupra mediului. O astfel de capsulă de aluminiu are nevoie de 500 de ani pentru a se degrada în natură. Este deci nevoie urgentă de o nouă abordare pentru utilizarea durabilă a capsulelor și reciclarea lor eficientă.

Compania spaniolă Recycap oferă o soluție inovatoare pentru reciclarea capsulelor de cafea și a zațului rămas, cu dispozitivul de reciclare React (Recycap Automated Coffee Technology). Capsulele folosite sunt introduse într-un dispozitiv care le curăță automat, separând deșeurile organice de cele de metal sau plastic. Platforma permite îndepărtarea zațului rămas din capsulele de cafea, ceea ce ușurează procesul reciclării capsulelor de aluminiu. Zațul poate fi colectat pentru compostare, iar capsulele goale curățate devin mai ușor de reciclat în instalațiile standard. Dispozitivul are capacitatea de a recicla până la 600 de capsule pe oră, făcând această tehnologie convenabilă mai ales pentru clădirile mari de birouri și pentru spațiile publice cu trafic intens, cum ar fi supermarket-urile.

Citește mai mult:

Edie.net – A coffee capsule recycling platform

Eu-startups.com – Valencia-based Recycap picks up €400k to launch its coffee capsule recycling solution

Ce este Acordul de la Paris?

Acordul de la Paris este un tratat internațional, obligatoriu din punct de vedere juridic, care urmărește să reducă efectele încălzirii globale și emisiile cu efect de seră până se atinge nivelul epocii preindustriale.

Obiectivele pe termen lung sunt:

  • reducerea substanțială a emisiilor globale de gaze cu efect de seră pentru a limita creșterea temperaturii globale în acest secol la 2 grade Celsius, continuând totodată eforturile de a limita creșterea la doar 1,5 grade;
  • revizuirea angajamentelor țărilor la fiecare cinci ani;
  • finanțarea țărilor în curs de dezvoltare, afectate în mod disproporționat de efectele crizei climatice, pentru a atenua respectivele efecte și a le permite dezvoltarea fără a reproduce traseul țărilor dezvoltate.

În prezent, 193 de state, plus Uniunea Europeană, au aderat la Acordul de la Paris, intrat în vigoare în noiembrie 2016. Acordul este o realizare de referință în ceea ce privește cooperarea internațională în domeniul schimbărilor climatice, deoarece creează un cadru de reglementare obligatoriu pentru toți actorii implicați, cu evaluări și revizuiri periodice.

Citește mai mult:

Undp.org – The Climate Dictionary: An everyday guide to climate change

#Subvenționarea Masivă A Combustibililor Fosili Este O Nebunie

„Redirecționați subvențiile pentru combustibilii fosili către finanțarea unei tranziții echitabile în domeniul energiei regenerabile. Agenția Internațională pentru Energie a estimat că, în 2022, aceste subvenții pentru industria combustibililor fosili au ajuns la un trilion de dolari – ceea ce reprezintă o nebunie”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un mesaj video transmis cu ocazia Forumului Economiilor Majore pentru Energie și Climă (MEF), găzduit în aprilie la Casa Albă de președintele american Joe Biden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.