Newsletterul Green ANTI-FAKE: Superfurtunile de azi sunt doar o mostră a furtunilor obișnuite de mâine

Citește întregul fact checking aici.

Temperaturile extreme din această vară sunt efectul direct al schimbărilor climatice, se arată într-un nou studiu

Un studiu recent publicat de o echipă de cercetători de la Imperial College London a utilizat date și simulări pentru a compara clima actuală cu cea din trecut, examinând perioadele din iulie, când căldura a fost cea mai intensă în diferite regiuni ale lumii: vestul Statelor Unite și porțiuni din Mexic, sudul Europei și China. Folosind modele computerizate avansate, au simulat un mediu fără efectele emisiilor din atmosferă, la temperaturile din lumea reală observate în timpul valurilor de căldură. Studiul a concluzionat că temperaturile crescute cauzate de arderea combustibililor fosili este principalul motor al valurilor de căldură mult mai intense.

În urma simulărilor, s-a descoperit că valurile de căldură care au lovit sud-vestul și sudul Europei nu ar avea aproape nicio șansă să se întâmple în absența schimbărilor climatice. Astfel, studiul a arătat că fenomenul încălzirii globale este factorul determinant care a făcut de cel puțin 1.000 de ori mai probabile valurile de căldură din Europa și America de Nord. Încălzirea globală a cauzat, de asemenea, valul de căldură care a afectat de 50 de ori mai probabil anumite părți ale Chinei.

În fiecare caz, emisiile de gaze cu efect de seră, cauzate de activitatea umană, au amplificat temperatura cu aproximativ 2,5 Celsius în Europa, cu 2 Celsius în America de Nord și cu 1 Celsius în China.

Descoperirile confirmă consensul tot mai larg din rândul cercetătorilor potrivit cărora, cu cât planeta se încălzește, cu atât este mai probabil ca regiunile să se confrunte cu valuri de căldură paralizante, furtuni mai puternice și alte dezastre provocate de clima în schimbare.

Citește mai mult:

Washingtonpost.com – Heat waves in U.S., Europe ‘virtually impossible’ without climate change, study finds

Bbc.com – Europe and US heatwaves near ‘impossible’ without climate change

Euronews.com – Anticyclones, marine heatwaves and climate change: The science behind Europe’s brutal summer

Autobuzele cu baterii electrice vs. autobuzele pe hidrogen

Alimentarea electrică și cea pe bază de hidrogen sunt două tehnologii ecologice populare aflate în competiție pentru transformarea transportului în comun. Recent, administrația dintr-un oraș francez a hotărât să anuleze un proiect de a rula 51 de autobuze cu hidrogen în oraș și împrejurimi pentru că ar fi fost prea scump.

După estimările administrației orașului Montpellier, costurile de operare pentru autobuzele ce folosesc tehnologia cu hidrogen ar fi de peste șase ori mai mari decât pentru autobuzele alimentate de baterii electrice. Conform acelorași estimări, exploatarea autobuzelor cu hidrogen ar costa 3 milioane de euro pe an, comparativ cu 500.000 de euro pe an pentru cele electrice. Energia verde electrică este deci foarte viabilă din punct de vedere financiar, contrar multor mituri în circulație.

Deși ambele tipuri de autovehicule sunt ecologice, având motor electric, modul de alimentare este diferit. Printre avantajele tehnologiei pe hidrogen se numără timpul mai scurt de realimentare și un volul adesea mai mare a rezervorului, dar tehnologia și infrastructura pe bază de hidrogen sunt mai scumpe. În plus, cantitatea relativ mică de hidrogen curat ce se produce poate fi necesară în alte sectoare care sunt mai greu de electrificat, cum ar fi transportul pe distanțe lungi și industria siderurgică. În ceea ce privește potențialul de viitor al autobuzelor cu hidrogen, deficiențele acestora pot depăși în cele din urmă beneficiile.

Citește mai mult:

Rechargenews.com – French city drops order for 51 hydrogen buses after realising electric ones six times cheaper to run

Hydrogen-central.com – France – City Cancels $33M Order for Hydrogen Buses, Turns out Electric Ones are Cheaper to Operate

Wired.com – When It Comes to Buses, Will Hydrogen or Electric Win?

Rolul atenuării în lupta împotriva schimbărilor climatice

Termenul de atenuare, întâlnit în limba engleză sub denumirea de mitigation, este frecvent întâlnit atunci când discutăm despre schimbările climatice. Mai exact, atenuarea se referă la orice acțiune întreprinsă de organizații publice sau private cu scopul de a reduce sau preveni emisiile de gaze cu efect de seră, precum și alte activității care contribuie la accentuarea fenomenului de încălzire globală. Astfel, atenuarea schimbărilor climatice înseamnă evitarea și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cele care captează căldura în atmosferă, pentru a preveni încălzirea planetei la temperaturi extreme.

Pentru a putea preveni și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, pot fi implementate diverse măsuri de atenuare, precum: tranziția către energii regenerabile (solară, eoliană, hidroenergia, bioenergia), îmbunătățirea eficienței energetice în toate sectoarele de activitate (industrie, transport, agricultură) pentru a reduce consumul de energie și emisiile asociate, refacerea și conservarea pădurilor și a spațiilor verzi, promovarea utilizării mijloacelor de transport în comun, a bicicletelor și a vehiculelor electrice, dar și modificarea comportamentului alimentar.

Atenuarea este o abordare care poate avea succes în contextul schimbărilor climatice doar dacă măsurile sunt implementate prin adoptarea și respectarea unei legislații adecvate și a unui ansamblu coerent de politici publice.

Citește mai mult:

Undp.org – Mitigation

Worldwildlife.org – What’s the difference between climate change mitigation and adaptation?

#Superfurtunile De Azi Sunt Doar O Mostră a Furtunilor Obișnuite De Mâine

„Aceste super furtuni sunt o mostră din cum vor arăta furtunile la care vor asista nepoții mei. Ne îndreptăm cu bună știință spre noua realitate despre care știam că va veni.” Declarația apărută în ediția ziarului The Guardian din 19 iulie aparține lui James Hansen, primul om de știință care a tras alarma cu privire la încălzirea accelerată a planetei. Pe 23 iunie 1988, Hansen, expert NASA, împreună cu alți cercetători, a depus mărturie în fața Comisiei pentru Energie și Resurse Naturale din Senatul SUA despre impactul devastator al schimbărilor climatice. În cadrul acelei audieri publice, Hansen a susținut „cu o probabilitate de 99% încredere” că recenta creștere bruscă a temperaturilor a fost rezultatul direct al activității umane. Fostul climatolog al NASA a cerut încă de atunci Congresului SUA să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice. Declarația potrivit căreia emisiile de gaze cu efect de seră, datorate activității umane, încălzesc planeta, a reprezentat un șoc la acel moment, provocând aprinse dezbateri ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.