Newsletterul Green ANTI-FAKE: Știați că 1% din populația lumii generează mai multă poluare decât cei mai săraci 66%?

Citește întregul fact checking aici.

Știați că 1% din populația lumii generează mai multă poluare decât cei mai săraci 66%?

Potrivit unui raport publicat recent de către organizația nonprofit Oxfam International, cei mai bogați 1% din populația lumii sunt responsabili pentru mai multe emisii de carbon decât cei mai săraci 66%, cu consecințe grave pentru comunitățile vulnerabile și eforturile globale de a face față crizei climatice. Oxfam face apel la guverne să reducă această inegalitate și recomandă ca prioritate bunăstarea umană și planetară în detrimentul profitului, extracției și consumului nelimitat, dar și încetarea utilizării indicatorului PIB ca măsură a progresului uman.

Acest studiu al inegalității climatice globale arată că 77 de milioane de oameni, inclusiv miliardari, milionari și cei plătiți cu peste 140.000 USD pe an, au generat 16% din toate emisiile de CO2 în 2019, suficient pentru a provoca peste un milion de decese în exces din cauza căldurii. Suferința revine în mod disproporționat persoanelor care trăiesc în sărăcie, comunităților etnice marginalizate, migranților și femeilor care trăiesc și lucrează în afara sau în case vulnerabile la vreme extremă, potrivit cercetării. Este mai puțin probabil ca aceste grupuri să aibă economii, asigurări sau protecție socială, ceea ce îi lasă mai expuși din punct de vedere economic, precum și fizic, în urma inundațiilor, secetei, valurilor de căldură și incendiilor forestiere.

Justiția climatică este un concept ce se referă în principal la punerea principiilor echității și ale drepturilor omului în centrul procesului decizional privind schimbările climatice. Un aspect al justiției climatice se referă la responsabilitatea istorică inegală a țărilor în legătură cu criza climatică. Cele mai bogate state din lume, reprezentând 10% din total, sunt responsabile pentru 50% din emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce cele mai sărace 50% din state sunt responsabile pentru doar 10% din emisiile globale, în ciuda creșterii populației. Responsabilitățile pentru abordarea schimbărilor climatice trebuie împărțite în mod echitabil, cea mai mare responsabilitate revenind celor care au contribuit la generarea crizei și au beneficiat cel mai mult economic de exploatarea resurselor poluante.

Citește mai mult:

Oxfam.org – Richest 1% emit as much planet-heating pollution as two-thirds of humanity

Lemonde.fr – World’s richest 1% emit as much carbon as poorest 66%

Theguardian.com – Richest 1% account for more carbon emissions than poorest 66%, report says

Instrumentele de monitorizare a carbonului, o opțiune pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Pe măsură ce criza climatică se accentuează, contorizarea manuală a carbonului nu mai este o opțiune eficientă. Cererea pentru o soluție digitalizată și precisă de calcul a emisiilor de carbon a crescut. În acest sens, soft-urile de contorizare a carbonului sunt o parte esențială a luptei împotriva schimbărilor climatice și un instrument de sprijin pentru companii. Noile soft-uri ajută companiile să măsoare, să gestioneze și să raporteze emisiile de carbon, precum și alte emisii de gaze cu efect de seră. Dotate cu tehnologii avansate de analiză și integrare a datelor, astfel de instrumente devin indispensabile pentru organizațiile care își propun să își analizeze amprenta de carbon și să stabilească obiective de reducerea impactului asupra mediului.

În 2024, ne putem aștepta la apariția mai multor soluții de software de contorizare a carbonului, care vor oferi o precizie îmbunătățită, monitorizare în timp real și funcții de raportare, profitând de capacitățile tehnologiilor pe bază de Inteligență Artificială. Prognozele arată că piața globală de software de contorizare a carbonului va crește de la 15,31 miliarde USD în 2023 la 64,39 miliarde USD până în 2030.

Controlul emisiilor de carbon este o problemă continuă pe care organizațiile actuale și viitoare trebuie să o ia în considerare. Pe măsură ce reglementările din domeniul climatic se modifică și obiectivele de reducere a impactului asupra mediului devin tot mai stricte, sistemele de monitorizare a emisiilor de carbon devin o parte integrantă a soluțiilor pe care companiile trebuie să le adopte pentru a rămâne sustenabile.

Citește mai mult:

therecursive.com – 10 Climate Tech Trends in Europe: A Sneak Peek into 2024

persefoni.com – The 10 Best Carbon Accounting Software in 2023

Diferența dintre procesul de reîmpădurire și cel de împădurire

Pădurile sunt considerate a fi foarte importante deoarece aduc numeroase beneficii mediului înconjurător și vieții noastre pe pământ, printre care se regăsesc eliminarea dioxidului de carbon și a altor poluanți din atmosferă, prevenirea eroziunii solului, filtrarea apei și oferirea unui adăpost pentru multe specii de animale, plante și insecte. Astfel, pentru a asigura un habitat natural adecvat speciilor menționate anterior și protejarea acestuia de efectele schimbările climatice este necesar să ne concentrăm atenția asupra a două procese, împădurirea și reîmpădurirea. Chiar dacă cei doi termeni par a fi asemănători, există diferențe.

Reîmpădurirea implică procesul prin care arborii sunt replantați în zone în care au existat acoperiri forestiere, dar care s-au pierdut din diferite cauze, cum ar fi incendii, secete, boli, defrișări.

Pe de altă parte, împădurirea constă în plantarea copacilor în zone în care nu au existat așezări forestiere. Printre scopurile acestui proces sunt oferirea de întrebuințări terenurilor nefolosite, prevenirea deșertificării, generarea unor oportunități economice pentru dezvoltarea comunităților locale.

Pădurile au un ecosistem complex care se dezvoltă pe parcursul unei lungi perioade de timp. Împădurirea și reîmpădurirea nu reușesc să asigure într-un timp scurt apariția acestui ecosistem. Este nevoie de foarte mult timp pentru a recrea o pădure bătrână și bogată în biodiversitate. Astfel, prevenția așezărilor forestiere este mult mai importantă și, ar fi de preferat, să ajungem la împădurire și reîmpădurire, doar dacă prevenția a fost imposibilă de realizat.

Citește mai mult:

Climate dictionary – https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/climate-dictionary-everyday-guide-climate-change

Green.earth – https://www.green.earth/blog/afforestation-versus-reforestation

#Prăpastia dintre nevoi și acțiuni este mai amenințătoare ca oricând

„Pe măsură ce realitatea haosului climatic lovește comunitățile din întreaga lume cu inundații, incendii și secete din ce în ce mai violente, prăpastia dintre nevoi și acțiuni este mai amenințătoare ca oricând”, a declarat șefului Națiunilor Unite (ONU), António Guterres.

United Nations.org – https://news.un.org/en/story/2023/11/1143567

Urmăriți canalul ANTI-FAKE pe WhatsApp click aici.

119 comentarii la “Newsletterul Green ANTI-FAKE: Știați că 1% din populația lumii generează mai multă poluare decât cei mai săraci 66%?

  1. company website spune:

    Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I am happy to find numerous useful information here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.