Newsletterul Green ANTI-FAKE: Recorduri și îngrijorări privind starea climei în anul 2024

Citește întregul fact checking aici.

Recorduri și îngrijorări privind starea climei în anul 2024

Anul 2024 a debutat cu temperaturi globale excepționale, influențate semnificativ de fenomenul El Niño. Primele trei luni ale anului au fost cele mai calde înregistrate vreodată, cu temperaturi cu 1,6°C peste nivelurile preindustriale. Această încălzire accelerată a afectat diverse regiuni ale lumii, inclusiv oceanele și continentele, și se estimează că 2024 va fi unul dintre cei mai calzi ani din istorie.

În luna mai 2024, temperatura medie a aerului de suprafață a fost cu 0,65°C peste media intervalului 1991-2020, marcând a 12-a lună consecutivă de temperaturi record. El Niño a contribuit semnificativ la aceste temperaturi record, fiind caracterizat de încălzirea anormală a apelor Pacificului de Est. Datele provenite de la cinci grupuri de cercetare climatologică confirmă aceste recorduri, utilizând modele climatice pentru a analiza și prezice evoluția temperaturilor globale.

Impactul temperaturilor record a fost resimțit în diverse regiuni ale lumii, inclusiv în Atlanticul tropical, Pacificul de Vest, America de Sud, Africa Centrală, Marea Mediterană și Oceanul Indian. Prognozele sugerează că, chiar dacă El Niño ar putea fi înlocuit de La Niña în a doua jumătate a anului, 2024 va rămâne unul dintre cei mai calzi ani din istorie.

Citește mai mult:

carbonbrief.org – State of the climate: 2024 off to a record-warm start

Orca: prima fabrică de captare a dioxidului de carbon la scară largă

Dezvoltată de compania Climeworks în colaborare cu Carbfix, Orca este situată în Islanda și este recunoscută drept cea mai mare fabrică de captare directă și stocare a carbonului din lume. Instalația are capacitatea de a capta până la 4.000 de tone de CO2 pe an, oferind o soluție inovatoare și sustenabilă pentru combaterea schimbărilor climatice​.

Orca se remarcă prin utilizarea energiei geotermale, care este atât regenerabilă cât și sustenabilă. Proiectul utilizează tehnologia de captare directă a aerului pentru a extrage CO2 direct din atmosferă. Odată capturat, dioxidul de carbon este amestecat cu apă și injectat în formațiuni bazaltice subterane prin procesul de mineralizare dezvoltat de Carbfix. Aici, dioxidul de carbon se transformă în rocă solidă în câțiva ani, asigurând o stocare permanentă și sigură. Inițiativa reprezintă un pas important către atingerea obiectivelor de neutralitate climatică și oferă un model pentru viitoarele proiecte de captare a carbonului.

În prezent, costul operării tehnologiei este ridicat, ceea ce reprezintă o barieră pentru adoptarea sa pe scară largă. Totuși, proiectul este un model de inovație în domeniul tehnologiilor de combatere a efectelor schimbărilor climatice, demonstrând că un viitor sustenabil este posibil prin combinația eficientă a energiei regenerabile și a tehnologiilor avansate.

Citește mai mult:

climate.ec.europa.eu – Captarea, utilizarea și stocarea carbonului

Ziua Mondială a Mediului 2024, între angajamente și acțiuni globale

Ziua Mondială a Mediului (World Environment Day) este un eveniment anual organizat de Națiunile Unite, care are loc pe 5 iunie. Stabilită în anul 1972, în cadrul Conferinței de la Stockholm privind Mediul Uman, această zi are scopul de a crește gradul de conștientizare și de a încuraja acțiunile la nivel global pentru protejarea mediului înconjurător.

Tema din acest an, „Restaurarea terenurilor, deșertificarea și reziliența la secetă”, a mobilizat o participare masivă și s-au organizat 3.854 de evenimente oficiale la nivel global. Mai multe țări au lansat programe naționale de reîmpădurire, inclusiv plantarea de arbori și protejarea pădurilor existente, cu scopul de a reduce impactul schimbărilor climatice și de a îmbunătăți calitatea mediului.

Guineea a interzis tăierea copacilor pentru a proteja pădurile și a preveni defrișările ilegale. În România, UNICEF a organizat activități educative pentru a preveni efectele negative ale schimbărilor climatice, iar diverse grupuri de mediu au organizat acțiuni de plantare de copaci și campanii de curățenie. O acțiune inedită a fost realizată de echipa de fotbal Inter Miami, care a lansat prima mascotă sportivă realizată în întregime din materiale reciclate.

Printre activitățile remarcabile din întreaga lume se numără plantarea de copaci în masă în Maldive, iluminarea în verde a Jet d’Eau din Geneva și a capitalei Uruguayului, și crearea unei sculpturi din nisip în India. În Canada, prim-ministrul Justin Trudeau a reafirmat angajamentele țării pentru conservarea terenurilor și tranziția către vehicule electrice, iar în Kenya a fost restaurată zona umedă Kiambuthu din Embu.

Citește mai mult:

Worldenvironmentday – Latest news and updates on World Environment Day 2024

#Suntem în plină criză climatică

„Suntem în plină criză climatică. Planeta încearcă să ne spună ceva, dar se pare că nu ascultăm. Spulberăm recordurile globale de temperatură și culegem dezastre”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

 

Urmăriți canalul ANTI-FAKE pe WhatsApp click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.