Citește întregul fact checking aici.
Ploile de plastic – o realitate a zilelor noastre
O echipă de oamenii de știință de la Universitatea Waseda din Tokyo a descoperit că norii din jurul munților Fuji și Oyama din Japonia conțin niveluri îngrijorătoare de particule foarte mici de plastic. Cercetătorii au adunat mostre la altitudini cuprinse între 1.300 și 3.776 de metri și au constatat că ceața norului conținea aproximativ 6,7 până la 13,9 bucăți de microplastice per litru.
Această descoperire evidențiază modul în care poluarea poate fi răspândită pe distanțe lungi, contaminând culturile și apa planetei prin așa numitele „ploi de plastic”. În acest sens, o concentrație mare a acestor microplastice în norii din regiunile polare sensibile ar putea distruge echilibrul ecologic. Acesta este primul studiu care verifică norii pentru conținutul de materiale microplastice.
Oamenii și animalele ingerează sau inhalează cantități mari de materiale microplastice, aceste reziduuri fiind detectate de-a lungul timpului în plămâni, creier, inimă sau sânge. Toxicitatea lor este încă studiată, dar noi cercetări au detectat legături cu cancerul și sindromul intestinului iritabil. Dacă nu este abordată în mod activ, problema poluării aerului cu plastic poate provoca daune ireversibile și grave asupra mediului în viitorul apropiat.
Citește mai mult:
Theguardian.com – Microplastics detected in clouds hanging atop two Japanese mountains
Springer.com – Airborne hydrophilic microplastics in cloud water at high altitudes and their role in cloud formation
Tehnologii inovatoare pentru a preveni și a atenua efectele schimbărilor climatice
Până în 2023, intensitatea și frecvența evenimentelor meteorologice extreme de căldură au arătat că măsurile tradiționale de combatere a acestor dezastre naturale sunt depășite. Prin urmare, interesul pentru dezvoltarea unor soluții de atenuare a căldurii și a incendiilor, și nu numai, este în creștere.
Spre exemplu, modelarea predictivă bazată pe inteligență artificială, monitorizarea prin satelit și dronele avansate de stingere a incendiilor îmbunătățesc capacitatea de a preveni și de a răspunde catastrofelor legate de incendiu. Din punct de vedere preventiv, datele satelitare, teledetecția și algoritmii AI adună și analizează seturi mari de date climatice și indică zonele cu risc ridicat pentru incendii de vegetație. Acest lucru permite, la rândul său, intervenții timpurii în zonele respective. Senzorii electro-optici, tehnologia cu infraroșu și algoritmii îmbunătățiți de detectare a fumului pot asigura răspunsuri rapide la incendiile în faze incipiente și pot atenua efectele acestora.
Între timp, în unele orașe din SUA sau Spania, sunt folosite tehnologii inovatoare pentru a preveni și a reduce efectul de insulă de căldură în zonele dens populate. Acestea includ tehnologii de cartografiere termică și imagini termice, care pot detecta scurgerile de căldură în clădiri. Alte soluții includ tehnologii urbane verzi, cum ar fi spațiile verzi și acoperișurile verzi și utilizarea materialelor reflectorizante pe acoperișuri, fațade și pavaje pentru a preveni acumularea de căldură. Și tehnologiile de răcire sunt un domeniu important al inovației și investițiilor. Aici, progresele tehnologice vizează scăderea consumului de energie și a costului echipamentelor, pentru a evita un ciclu contraproductiv de generare a emisiilor de carbon.
Citește mai mult:
time.com – How Cities Can Get Relief From Extreme Heat
Ce este amprenta de carbon și de ce este necesară scăderea acesteia?
Atunci când amprenta de carbon (carbon footprint) are un nivel ridicat, înseamnă că există o eliberare mai mare de dioxid de carbon și metan în mediul înconjurător, ceea ce pune mai multă presiune asupra mediului înconjurător și contribuie într-un mod negativ în criza climatică.
Pentru a calcula amprenta de carbon a unei persoane sau organizații, este necesar să fie analizate atât emisiile directe (adică cele provenite din arderea combustibililor fosili pentru producerea de energie, încălzire, călătorii pe uscat și pe aer), cât și emisiile indirecte (cele provenite din producția și eliminarea alimentelor, a bunurilor fabricate și a serviciilor consumate). La nivel global, amprenta de carbon medie pentru o persoană se apropie de 4 tone, iar pentru a încerca să evităm creșterea cu 2°C în temperaturile medii globale, trebuie ca amprenta de carbon medie să scadă la mai puțin de 2 tone până în 2050. De exemplu, The Nature Conservancy oferă un calculator online prin care cei interesați poți să-și afle propria amprentă de carbon.
Reducerea amprentei de carbon este posibilă prin utilizarea cu precădere a energiilor cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia eoliană și cea solară. De asemenea, creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea politicilor și reglementărilor industriale, modificarea obiceiurilor de cumpărare și călătorie, precum și reducerea consumului de carne și a risipei alimentare reprezintă soluții pe care le putem implementa pentru a contribui, fiecare dintre noi, la reducerea amprentei de carbon.
Citește mai mult:
Climatepromise.undp.org: The Climate Dictionary: An everyday guide to climate change
#Suntem capabili de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice
„Noi, oamenii, suntem capabili de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice și de a ne modela viitorul pe această planetă”, citatul face parte din discursul susținut de către Jim Skea, președintele Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), în cadrul Summitului Pământului 2023, organizat de către The Times și The Sunday Times.