Newsletterul Green ANTI-FAKE: Oscar Sort: ChatGPT pentru deșeuri

Citește întregul fact checking aici.

Televiziunea publică franceză revoluționează jurnalismul climatic:

France Télévisions revoluționează modul în care se vor prezenta știrile meteo. Astfel, emisiunea meteo va fi de acum înainte prezentată în contextul schimbărilor climatice, iar telespectatorii vor fi atenționați asupra modului în care temperatura pe care o resimt personal este influențată de fenomenul schimbărilor climatice.

Telespectatorilor li se va explica foarte clar că încălzirea globală este provocată de către activitatea umană și cauzată în principal de arderea combustibililor fosili. O astfel de emisiune de televiziune va avea astfel și un rol important în combaterea dezinformării în privința subiectului crizei climatice. Pentru a încuraja implicarea publicului, telespectatorii vor fi invitați să trimită întrebări redacției, la care li se va răspunde în direct de către un expert climatolog.

Alexandra Borchardt, jurnalist independent și autoare a raportului „Climate Journalism That Works – Between Knowledge and Impact”, susține că jurnalismul climatic ar trebui să devină omniprezent și incontestabil, oferind publicului fapte și realitate, în contrast cu dezinformarea. Consideră că acest subiect nu ar trebui tratat ca un segment de specialitate, ci ar trebui să fie la baza tuturor reportajelor, în special ale celor de business. Deși există obstacole, investiția în jurnalismul climatic poate genera beneficii semnificative pentru organizațiile de presă.

Citește mai mult:

Coveringclimatenow.org – A Path-breaking Innovation in Climate Journalism

Bbc.com – Why climate change should be at the heart of modern journalism

Oscar Sort: ChatGPT pentru deșeuri

Supranumit și ChatGPT pentru deșeuri, Oscar Sort este un program bazat pe inteligență artificială care scanează deșeurile și ne spune unde trebuie aruncate în mod corect. Acest asistent inteligent pentru reciclat este produsul unui start-up canadian numit Intuitive AI. Oscar Sort este instruit să identifice toate tipurile de recipiente pentru alimente și băuturi doar prin apropierea deșeului de ecranul unui computer, fiind capabil să detecteze tipul de reciclare potrivit.

O astfel de aplicație a IA este cu atât mai importantă cu cât reciclarea incorectă este un factor-cheie al ratei scăzute de reciclare. Utilizarea ei este în creștere și a devenit deja populară în cantinele din mediul corporatist, precum JPMorgan Chase, Nike, Visa, dar și în mediile universitare, pe stadioane și în unele lanțuri de magazine.

Oscar cunoaște și legislația locală în domeniul reciclării, așa că va ghida utilizatorul către coșul potrivit, oriunde s-ar afla. Compania Intuitive va introduce și Oscar Pocket, o aplicație pentru smartphone, care va ghida utilizatorul în procesul de reciclare a deșeurilor de acasă, dar și a celor generate pe drum.

Citește mai mult:

Axios.com – Let artificial intelligence show you where to toss your trash

De ce sunt cruciale rezervoarele de carbon (carbon sink)?

Prin definiție, un rezervor de carbon este orice mediu care absoarbe mai mult carbon din atmosferă decât eliberează. Pădurile, oceanele și solul sunt cele mai mari rezervoare de carbon ale planetei noastre.

Activitățile umane, precum arderea combustibililor fosili și defrișările, generează în atmosferă mai mult carbon decât pot absorbi rezervoarele naturale ale Pământului. Acest deficit de capacitate de absorbție duce la fenomenul încălzirii globale și al schimbărilor climatice. Prin urmare, protejarea și extinderea rezervoarelor naturale de carbon este o strategie-cheie pentru combaterea crizei climatice.

Citește mai mult:

Climatepromise.undp.org – https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/climate-dictionary-everyday-guide-climate-change

#Poluarea Ucide

„Haideți să reformulăm comunicarea pe tema schimbărilor climatice și să le spunem oamenilor că vorbim, de fapt, despre poluare. Poluarea este cea care generează schimbările climatice și ucide”, a declarat Arnold Schwarzenegger în cadrul unui interviu pentru televiziunea americană CBS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.