Newsletterul Green ANTI-FAKE: Monumente istorice transformate în centrale ale energiei solare

Citește întregul fact checking aici.

Monumente istorice transformate în centrale ale energiei solare

Ținând cont de facturile la energie în creștere, dar și de preocupările legate de climă, Consiliul orașului York a decis trecerea la energie regenerabilă. 199 de plăci fotovoltaice vor genera suficientă electricitate pentru aproximativ 25 de gospodării medii din Regatul Unit anual. De exemplu, vor fi montate cu mare grijă panouri fotovoltaice inclusiv pe cupola unei catedrale ce datează din 1361. Orice surplus de energie pe care îl generează va fi stocat în baterii subterane și folosit pentru a alimenta serviciile și evenimentele de seară ale catedralei.

York nu este prima catedrală din Marea Britanie pe care au fost instalate panouri solare, ci urmează exemplul Catedralei Gloucester, Catedralei Salisbury si Catedralei Chester. Universitatea din Cambridge s-a alăturat recent acestei liste prin inițiativa instalării unor panouri solare pe acoperișul capelei de la King’s College.

Citește mai mult:

Euronews.com – York Minster, Pompeii, the Vatican: How heritage sites are discreetly making solar power

Bbc.com – York Minster solar panels plan approved by council

Comorile ascunse ale oceanelor: Mineralele prețioase ce revoluționează industria energiei regenerabile

Exploatarea minieră pentru energie regenerabilă ar putea fi revoluționată de către niște bulgări de mărimea unui cartof, numiți noduli polimetalici. Acești noduli sunt vizibili pe fundul oceanului în unele locuri, în special în zona dintre Hawaii și Mexic în Oceanul Pacific și ar putea fi o sursă cheie a unora dintre metalele de care este nevoie pentru a construi baterii și alte tehnologii esențiale pentru gestionarea schimbărilor climatice.

Nodulii se formează în mod natural de-a lungul a milioane de ani, pe măsură ce oligoelementele din apa de mare se depun pe obiecte mici de pe fundul oceanului, cum ar fi fragmente de oase sau dinții de rechin, și cresc lent. Conțin fier, titan și litiu, dar și mangan, cobalt, cupru și nichel, componente esențiale pentru bateriile litiu-ion ce alimentează vehiculele electrice.

Evaluarea potențialelor beneficii și daune ale mineritului de adâncime, în special în comparație cu mineritul de pe uscat, este un demers complex. Oamenii de știință își pun problema ce se va întâmpla atunci când operațiunile miniere de pe fundul oceanelor ar produce sedimente ce ar perturba fauna sălbatică sau stocarea naturală a carbonului de sub fundul mării.

Citește mai mult:

Technologyreview.com – These deep-sea “potatoes” could be the future of mining for renewable energy

Nature.com – Deep-ocean polymetallic nodules as a resource for critical materials

Ce este Net Zero?

Net zero înseamnă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai aproape de zero, restul emisiilor fiind reabsorbit din atmosferă prin intermediul oceanelor și pădurilor.

Oamenii de știință au demonstrat că, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice și pentru a păstra o planetă locuibilă, creșterea temperaturii globale trebuie limitată la 1,5°C peste nivelul epocii pre-industriale. În prezent, Pământul este deja cu aproximativ 1,1°C mai cald decât era la sfârșitul anilor 1800, iar emisiile continuă să crească. Pentru a menține încălzirea globală la maximum 1,5°C, emisiile trebuie să fie reduse cu 45% până în 2030 și să ajungă la net zero până în 2050.

Pentru a stabili standarde mai severe și mai clare pentru angajamentele de emisii nete zero de către marile companii, dar și de către orașe și regiuni, și pentru a accelera implementarea acestora, secretarul general al ONU a înființat în martie 2022 un grup de experți la nivel înalt privind angajamentele cu emisii nete zero ale entităților non-statale.

Citește mai mult:

Un.org – Net-zero commitments must be backed by credible action

#Mergem la pas când de fapt ar trebui să alergăm

„Ritmul și amploarea a ceea ce s-a făcut până acum și planurile actuale sunt insuficiente pentru a aborda schimbările climatice. Mergem la pas când de fapt ar trebui să sprintăm”, a declarat Hoesung Lee, președintele Grupului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice.

Potrivit unui nou raport important publicat în luna martie, planeta va depăși probabil un prag critic al încălzirii globale în următorul deceniu, iar omenirea va trebui să facă o schimbare imediată și drastică pentru a preveni supraîncălzirea periculoasă. Raportul a fost realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice, un corp de experți convocat de către ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.