Newsletterul Green ANTI-FAKE: Megaproducția cinematografică „Dune” ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine criza climatică

Citește întregul fact checking aici.

Megaproducția cinematografică „Dune” ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine criza climatică  

„Dune”, romanul clasic science-fiction al lui Frank Herbert din 1965, abordează teme ecologice și chiar a prezis câteva probleme cu care ne confruntăm în acest moment în lumea reală. Herbert a fost un pionier al science-fiction-ului cu temă climatologică și ecologică, gen numit și „cli-fi”. Adaptarea cinematografică recentă a romanului „Dune” în regia lui Denis Villeneuve se bucură de o popularitate enormă în rândul publicului, la nivel global. În cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul nu numai că și-a menționat preocupările legate de schimbările climatice, dar a subliniat și că noul său film abordează un mesaj ecologic.: „Pe atunci [in anii ‘60] Frank Herbert făcea un portret al secolului XX, dar cred că a devenit din ce în ce mai mult o predicție a ceea ce se va întâmpla în secolul 21.”

Pentru că a fost printre primii scriitori care au contemplat schimbările ecologice la scară planetară, dar și pentru că a arătat cât de dependenți suntem de mediul înconjurător, Frank Herbert a devenit popular printre climatologi. Lucrări de ficțiune ca „Dune” sunt extrem de importante, deoarece funcționează ca o alertă despre potențialele pericole din viitor. Filmele de tip blockbuster ar putea face mai abordabile subiecte dificile precum criza climatică pentru toate tipurile de public, mai ales că au un format mai stimulant și mai imersiv. „Dune” ne face să reflectăm și asupra modului în care sunt exploatate resursele naturale, cum este cazul petrolului, și până la ce punct poate merge exploatarea acestuia. Pe lângă abordarea sa profetică, „Dune” oferă și strategii fezabile și idei de soluții tehnologice pentru supraviețuirea și adaptarea la medii și condiții climatice foarte dure.

Citește mai mult:

Medium.com – The ecological message of Dune, a classic sci-fi that is back in the movie

History.com – How ‘Dune’ Imagined Climate Disaster—and Inspired Environmental Activism

Seattletimes.com – Frank Herbert’s ‘Dune’ is a climate and environment story. Are you paying attention?

Combaterea schimbărilor climatice prin tehnologiile de identificare a metanului

Metanul este un gaz cu efect de seră ce are un impact mai mare asupra mediului decât dioxidul de carbon. O tonă de metan captează de 100 de ori mai multă căldură decât o tonă de CO2. Metanul se descompune în timp, dar chiar și peste 100 de ani, o tonă de metan ar capta de aproximativ 28 de ori mai multă căldură decât o tonă de dioxid de carbon. Dintre activitățile umane, agricultura este cea mai mare sursă de emisii de metan, urmată de sectorul energetic și de depozitele de gunoi.

Peste o sută de țări, inclusiv SUA, s-au angajat să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030. O componentă cheie este obligarea companiilor de petrol și gaze să identifice în mod regulat emisiile de metan. În prezent, nu există suficiente resurse de reglementare pentru a inspecta dacă acestea respectă obligațiile. În acest sens, Universitatea din Chicago și Universitatea Warwick din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unor instrumente pe bază de IA care vor identifica emisiile de metan.

Primele testări ale instrumentului au avut loc în Colorado, asupra instalațiilor de petrol și gaze, și au permis identificarea și prezicerea scurgerilor de metan. Instrumentul s-a dovedit a fi eficient în prezicerea riscului de emisii, iar dacă utilizarea acestuia va fi extinsă ar putea schimba în mod fundamental monitorizarea și reducerea emisiilor de metan din sectorul petrolului și gazelor.

Citește mai mult:

consilium.europa.eu – Infografic – Pregătiți pentru 55: reducerea emisiilor de metan cauzate de combustibilii fosili

Ce sunt insulele de căldură urbane?

Insulele de căldură urbană reprezintă zone din interiorul orașelor sau metropolelor caracterizate prin temperaturi mult mai ridicate comparativ cu cele existente în zonele rurale din împrejurimi. Aceste zone sunt rezultatul unei combinații de factori precum densitatea mare a clădirilor, emisiile de căldură în urma activităților umane, lipsa de vegetație și spații verzi, utilizarea materialelor care absorb căldura.

Nivelul ridicat al densității urbane și utilizarea la o scară largă a unor materiale ca betonul conduc spre absorbția și reținerea căldurii în respectiva așezare urbană. Acestora li se adaugă și alte activități realizate de oameni (spre exemplu, traficul auto).

Consecințele insulelor de căldură au un puternic impact asupra sănătății publice, calității aerului și consumului de energie. Mai mult, pe listă poate fi adăugat și disconfortul termic simțit de locuitori, care, mai apoi, apelează la aerul condiționat și contribuie la creșterea nivelului de energie. Gestionarea consecințelor poate fi crucială pentru crearea unor orașe mai durabile și mai prietenoase cu locuitorii. Printre strategiile care pot contribui la reducerea apariției acestora se regăsesc plantarea de arbori și vegetație pentru a crea umbră, promovarea designului urban sustenabil, utilizarea transportului public și îmbunătățirea acestuia și folosirea unor pavaje permeabile pentru drenarea apei.

Citește mai multe aici:

Education.nationalgeographic.org – Urban Heat Island

Epa.gov – Heat Island Cooling Strategies

Epa.gov – Learn About Heat Islands

#Ultima jumătate de an din 2023 a fost cu adevărat șocantă. Oamenii de știință sunt în criză de adjective pentru a descrie acest lucru

„Temperaturile globale excepționale din noiembrie, inclusiv două zile care au fost mai calde cu peste 2 grade Celsius față de epoca preindustrială, indică faptul că 2023 este cel mai cald an din istoria înregistrată. Oamenii de știință sunt în criză de adjective pentru a descrie acest lucru”, a declarat directorul adjunct al Copernicus, Samantha Burgess. Programul Copernicus al UE oferă date esențiale pentru adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice.

 

Urmăriți canalul ANTI-FAKE pe WhatsApp click aici.

2 comentarii la “Newsletterul Green ANTI-FAKE: Megaproducția cinematografică „Dune” ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine criza climatică

  1. card recenzii google spune:

    Dune ne ofera o perspectiva unica asupra crizei climatice, evidentiind impactul devastator pe care il are asupra mediului inconjurator. Romanul lui Frank Herbert este un pionier al acestui gen denumit „cli-fi” si a reusit nu doar sa prezica cateva probleme cu care ne confruntam astazi, ci si sa ne ofere strategii de supravietuire in fata unor conditii climatice extreme. Prin adaptarea sa cinematografica, regizorul Denis Villeneuve readuce in atentie acest subiect crucial si ne face sa ne gandim la felul in care gestionam resursele naturale si impactul asupra mediului in procesul de exploatare. De asemenea, avansurile tehnologice in identificarea emisiilor de metan prin inteligenta artificiala pot oferi solutii viabile si sustenabile in reducerea impactului asupra mediului. Este imbucurator sa vedem ca si institutiile academice se implica in lupta impotriva schimbarilor climatice si contribuie la gasirea de solutii pentru protejarea mediului nostru.

  2. escorte365.com spune:

    Articolul este foarte interesant si releva importanta pe care o au lucrarile de fictiune in a transmite mesaje despre criza climatica. Imi place ca romanul „Dune” a prezentat deja problemele cu care ne confruntam acum si ca regizorul Denis Villeneuve a reusit sa transmita un mesaj ecologic si prin adaptarea sa cinematografica. De asemenea, este incurajator sa vad ca se fac progrese in identificarea emisiilor de metan si ca Universitatea din Chicago si Universitatea Warwick lucreaza la dezvoltarea unor tehnologii inovatoare in acest sens. Este important sa ne implicam cu totii in lupta impotriva schimbarilor climatice si sa incercam sa reducem impactul gazelor cu efect de sera asupra mediului inconjurator. Sper ca tehnologiile de identificare a metanului vor avea un impact pozitiv si ne vor ajuta sa protejam planeta pentru generatiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.