Newsletterul Green ANTI-FAKE: Legea pentru Refacerea Naturii – adoptată de către Parlamentul European

Citește întregul fact checking aici.

Legea pentru Refacerea Naturii – adoptată de către Parlamentul European

Refacerea ecosistemelor este esențială pentru combaterea crizei climatice. Legea pentru Refacerea Naturii deschide calea pentru o mai mare biodiversitate și multiplicarea acțiunilor climatice. Legea stă la baza Strategiei UE privind Biodiversitatea pentru 2030, care recunoaște că acțiunea climatică înseamnă nu numai reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci și protejarea naturii. De asemenea, legea este viabilă și din punct de vedere economic, estimările indicând beneficii în valoare între 8 și 38 de euro pentru fiecare euro cheltuit.

Legea a fost dezbătută intens în Parlamentul European, fiind contestată de mai multe grupuri politice și organizații din sectorul agricol, care au susținut că ar dăuna securității alimentare și ar afecta producătorii agricoli. O scrisoare deschisă semnată de 6.000 de oameni de știință contestă însă aceste argumente, declarând că oponenții legii „nu numai că nu au dovezi științifice, ci chiar le contrazic”. În scrisoare sunt indicate studii care arată că refacerea naturii ar îmbunătăți inclusiv securitatea alimentară, ar ajuta pescuitul, ar crea locuri de muncă și ar economisi bani.

Legea va institui măsuri de recuperare pe aproximativ 20% din suprafața terestră și marină a UE până în 2030, urmând să acopere, până în 2050, toate ecosistemele degradate. Este vizată restabilirea ecosistemelor, habitatelor și speciilor din zonele terestre și maritime ale UE.

În România, prin proiectul Life Carpathia, s-au restaurat suprafețe mari din Munții Făgăraș, acoperite anterior de o monocultură de plantații de molid. După trei ani, au fost plantate aproape 900 de hectare de păduri mixte, sănătoase, iar populația de zimbri a fost reintegrată cu succes în acest ecosistem. S-a regenerat astfel natura și s-a creat o economie bazată pe ecoturism, benefică pentru comunitățile locale.

Citește mai mult:

Cinea.ec.europa.eu – New Nature Restoration Law boosts biodiversity and climate action across Europe

Theguardian.com – EU passes nature restoration law in knife-edge vote

Europarl.europa.eu – Refacerea naturii: PE își adoptă poziția în vederea negocierilor cu Consiliul

Sistem IA pentru analiza reciclării deșeurilor

Start-ul britanic Greyparrot a creat un sistem bazat pe IA pentru a analiza activitatea instalațiilor de procesare și reciclare a deșeurilor. Tehnologia Greyparrot folosește camere plasate deasupra benzilor transportatoare de la aproximativ 50 de stații de prelucrare a deșeurilor din Europa, pentru a monitoriza, înregistra și analiza în timp real procesul de reciclare.

Un astfel de sistem echipat cu IA colectează date pe baza cărora autoritățile de reglementare pot înțelege mult mai bine ce se întâmplă cu deșeurile, ce materiale sunt problematice și cum ar trebui ajustate regulamentele în vigoare pentru a deveni mai eficiente. Inventatorii tehnologiei Greyparrot speră că mărcile mari și alți producători vor începe să utilizeze datele astfel generate și, în cele din urmă, să ia decizii mai bune privind reciclarea și reutilizarea deșeurilor.

Aproximativ 2,24 miliarde de tone de deșeuri solide au fost produse în 2020, potrivit Băncii Mondiale. Se estimează că aceasta cantitate va crește cu aprox. 73% până în 2050.

Citește mai mult:

Bbc.com – The AI trained to recognise waste for recycling

 Ce reprezintă Capitalul natural?

Capitalul natural încorporează esența resurselor care permit unei țări să se autosusțină în întregime: pământ, apă, climă, biodiversitate, producție și capacitate alimentară, resurse energetice și minerale. În plus, nivelul de epuizare sau degradare a acelor resurse, care ar putea pune în pericol viitoarea autosuficiență, este luat în considerare pentru a reflecta imaginea completă a capitalului natural disponibil.

Capitalul natural este deci o modalitate de a descrie bogăția pe care o deține o țară în ceea ce privește resursele naturale, cum ar fi solul fertil, apa dulce, aerul curat și biodiversitatea habitatelor. Capitalul natural al unei țări este definit de mediul fizic natural. S-a susținut că acest lucru ar trebui măsurat, precum PIB-ul sau activele financiare, pentru a încuraja guvernele să conserve natura. Capitalul natural se referă la extinderea ideii economice a capitalului fabricat pentru a include bunuri și servicii de mediu. Activele de mediu, cum ar fi lemnul sau pescuitul, și serviciile de ecosistem, cum ar fi filtrarea apei și captarea carbonului, sunt esențiale pentru bunăstarea umană și oferă beneficii economice și sociale semnificative. Înțelegerea valorii activelor de mediu ale unei țări este cheia dezvoltării durabile și creșterii economice.

Există și un clasament anual al țărilor în funcție de capitalul natural. Astfel, în Indicele Capitalului Natural pe 2022, pe primele locuri se situează Columbia, Brazilia, Bhutan și Letonia. Țările din America de Sud, cu marea lor biodiversitate, au un punctaj ridicat în acest clasament, iar țările scandinave, datorită densității scăzute a populației, acoperirii înalte a pădurilor și disponibilității apei, sunt toate clasate foarte sus.

Citește mai mult:

Worldbank.org – Natural Capital

Raconteur.net – Natural capital

Solability.com – Natural Capital Index

#Să Punem Oamenii și Planeta Mai Presus De Profitul Imediat

„Am crescut într-una dintre cele mai împădurite regiuni din Kenya. […] Biodiversitatea remarcabilă a Africii și resursele naturale abundente sunt o sursa de oportunitate și oferă soluții pentru un viitor prosper. […] Astăzi, defrișarea pădurilor nu numai că distruge mediul casei mele, dar, din cauza efectelor schimbărilor climatice, devine din ce în ce mai greu să inversezi procesul de pierdere a pădurilor și degradare a terenurilor. Este timpul să punem oamenii și planeta mai presus de profiturile imediate”, a declarat Elizabeth Wathuti, cunoscută ecologistă și activistă kenyană și fondatoarea Green Generation Initiative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.