Newsletterul Green ANTI-FAKE: Încălzirea globală determină fenomenul „secetelor rapide”

Citește întregul fact checking aici.

Încălzirea globală determină fenomenul „secetelor rapide”, care ne poate pune în pericol viața

Seceta rapidă este caracterizată de uscarea bruscă a solului, care își pierde rapid umiditatea. În aceste condiții, culturile și vegetația încep să moară mult mai repede decât în ​​timpul secetelor tipice, desfășurate pe termen lung. Ceea ce este specific acestui fenomen este viteza apariției lui, accelerată prin încălzirea climei. Riscul de secetă rapidă, care se poate instala în decurs de câteva săptămâni, este pe cale să crească în fiecare regiune agricolă majoră din lume, în următoarele decenii.

Un studiu recent, care se bazează pe date strânse în ultimii 170 de ani, a simulat diverse scenarii legate de schimbările climatice. Rezultatele indică faptul că, dacă activitatea umană continuă să genereze emisii de gaze cu efect de seră la un ritm ridicat, zonele agricole predominante din America de Nord și Europa vor avea o probabilitate de aproximativ 50% pe an să fie lovite de secete severe până la finalul acestui secol. Global, creșterile proiectate ale acestui fenomen vor fi cele mai mari în Europa și în regiunea Amazonului, aceste creșteri accentuându-se mai ales în scenariile care presupun o utilizare intensă a combustibililor fosili.

Aprovizionarea cu energie și apă poate fi, de asemenea, în pericol. Seceta intensă din vara anului 2022 din Europa a început ca o secetă rapidă, care s-a transformat apoi într-un fenomen mai amplu, odată cu instalarea unui val de căldură. Nivelurile apei au scăzut atât de mult în unele râuri, încât centralele electrice s-au închis pentru că nu au putut obține apă pentru răcire, agravând situațiile din respectivele regiuni geografice. Scăderea cantității emisiilor poluante poate reduce semnificativ riscul secetei rapide.

Citește mai mult:

Theconversation.com – Farmers face a soaring risk of flash droughts in every major food-growing region in coming decades, new research shows

Nature.com – Global projections of flash drought show increased risk in a warming climate

Newscientist.com – Europe to become a hotspot for flash droughts caused by climate change

Inovație în domeniul construcțiilor: case ecologice construite cu materie primă din rădăcini fungice

O companie de arhitectură din Londra inovează în domeniul construcțiilor, prin explorarea potențialului ciupercilor ca material ecologic de construcție a caselor. Utilizarea miceliului, rețeaua extinsă sub formă de rădăcini fungice subțiri care crește sub ciuperci, se poate  dovedi, astfel, o alternativă excelentă la materialele poluante precum cimentul și betonul.

Produsele care conțin miceliu nu sunt doar regenerabile și biodegradabile, dar sunt și ușoare, excelente pentru izolare și au o rezistență ridicată în caz de incendii. Când sunt împachetate într-o matriță comună, ciupercile cu creștere rapidă se hrănesc cu deșeuri, iar cărămizile organice devin solide. Cu alte cuvinte, un astfel de material de construcții viu, autoregenerabil și biodegradabil, ar putea ajuta la decarbonizarea caselor și orașelor noastre. Cercetătorii investighează cum să crească miceliul în structuri mai puternice, care pot susține greutatea în același mod ca și cărămizile.

Citește mai mult:

Euronews.com – ‘A real material for the future’: Could homes made of fungi slash emissions from construction?

Ce este democrația mediului (“Environmental democracy”)?

Democrația mediului se bazează pe ideea ca deciziile privind mediul înconjurător și resursele naturale să ia în considerare în mod adecvat și echitabil interesele cetățenilor.  În esență, democrația mediului implică trei drepturi: capacitatea oamenilor de a accesa liber informații despre calitatea și problemele mediului, de a participa în mod semnificativ la luarea deciziilor și de a beneficia de accesul la justiție în probleme de mediu, putând solicita despăgubiri pentru potențiale daune.

Convenția de la Aarhus este un tratat esențial privind drepturile omului, care asigură protecția acestor drepturi procedurale și cruciale pentru democrația de mediu. Legile privind democrația mediului, cum sunt cele din Convenție, impun autorităților publice să informeze și să implice publicul în procesele care conduc la decizii și legi cu impact asupra mediului.

Citește mai mult:

Ciel.org – ENVIRO DEMOCRACY & ACCESS RIGHTS

Eeb.orgENVIRONMENTAL DEMOCRACY

#Viitorul Omenirii e Legat de Natură

„Viitorul omenirii poate fi asigurat doar dacă redescoperim modalități prin care să trăim ca parte a naturii, nu separați de ea”, a declarat, în 2009, actualul Rege Charles al III-lea al Regatului Unit, cu ocazia summitului COP15 desfășurat în Copenhaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.