Newsletterul Green ANTI-FAKE: În SUA, sursele regenerabile depășesc energia produsă pe bază de cărbune

În SUA, sursele regenerabile depășesc energia produsă pe bază de cărbune

Pentru prima dată, în SUA a fost generată mai multă energie electrică din surse regenerabile pe parcursul unui an față de energia obținută pe bază de cărbune. În 2022, sursele de energie regenerabilă au creat peste 900 de terawați/oră de energie electrică în țară, comparativ cu puțin peste 800 care proveneau din cărbune. La scară globală, urmează o schimbare similară prin care se estimează că, până în 2027, sursele regenerabile de energie vor depăși generarea de electricitate pe bază de cărbune.

Până în 2007, cărbunele a reprezentat mai mult de 2.000 de terawați/oră de electricitate în SUA, înainte ca această valoare să înceapă să scadă, odată cu înăsprirea reglementărilor privind combustibilii fosili. Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivele emisiilor nete zero, SUA trebuie să crească, în continuare, producția de energie din surse de electricitate neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, cum ar fi sursele eoliene și solare.

                                              Sursa: Statista

Citește mai mult:

cnbc.com – EU agrees to ramp up 2030 renewable energy targets, accelerating shift from fossil fuels

apnews.com – U.S. renewable electricity surpassed coal in 2022

Candida Auris, noua „amenințare iminentă” pentru sănătatea umană

Schimbările climatice par să faciliteze apariția de noi patogeni care amenință sănătatea noastră. Un astfel de caz recent este Candida auris, o ciupercă raportată pentru prima dată în SUA în 2016. Candida auris este o ciupercă rezistentă la tratamentele antifungice, care se poate răspândi de la o persoană la alta. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) o consideră o „amenințare iminentă” deoarece multe tulpini sunt deja rezistente la toate tratamentele disponibile; ciuperca se răspândește rapid în unitățile sanitare și poate fi fatală. De exemplu, studiile CDC arată că numărul cazurilor cunoscute aproape s-a dublat în 2021 la 1.471, putând fi identificate în mai mult de jumătate din din statele americane. Mai mult, prezența ciupercii Candida auris a fost semnalată pe patru continente.

Dr. Syra Madad, epidemiolog specializat în boli infecțioase la Belfer Center for Science and International Affairs și New York City Hospital System, a precizat că „încălzirea globală, printre altele, poate duce la o mai bună adaptare a Candida auris la temperaturi mai ridicate și, în cele din urmă, la o mai mare probabilitate de instalare a infecției la om.”

Citește mai mult:

Pubmed: Global warming „heating up” the ICU through Candida auris infections: the climate changes theory

Buzzfeednews.com: What Experts Say About Candida Auris, The New “Urgent Threat” To Human Health

#Catastrofele naturale vin spre noi ca mingile de bowling

„Evenimentele naturale extreme vin înspre noi ca mingile de bowling, iar noi, oamenii, suntem precum popicele”, a declarat Michael Oppenheimer, profesor de geoștiințe și afaceri internaționale la Universitatea Princeton, cu referire la efectele schimbărilor climatice.

Un comentariu la “Newsletterul Green ANTI-FAKE: În SUA, sursele regenerabile depășesc energia produsă pe bază de cărbune

 1. Faude spune:

  Acest lucru se vede din ce in ce mai bine pe deplin la nivel mondial. In ultimii ani, au fost inregistrate unele dintre cele mai mari secete din istoria recenta, inundatii si uragane devastatoare – toate catalizate de temperaturi in crestere. Desi efectele schimbarilor climatice vor fluctua de la o regiune la alta, consecintele negative sunt resimtite in intreaga lume si pot compromite peisaje, stiinta si economiile.

  Cercetarile spun ca, odata cu incalzirea globala, riscul schimbarilor climatice ca urmare a emisiilor industriale ramane extrem de crescut. Doar prin reducerea in mod semnificativ emisiilor de carbon la nivel mondial vom putea imbunatati situatia. Acum este momentul potrivit pentru noi sa acceleram transformarea economiilor noastre in sisteme de energie curata si sa prevenim aceste efecte negative pe care le avem.

  Exemplul SUA arata ca este posibil ca un stat mare sa isi schimbe sistemul energetic si sa isi creasca productia de energie regenerabila in detrimentul carbunelui. Acest lucru aduce speranta pentru protejarea planetei si reducerea efectelor schimbarilor climatice.

  Cu toate acestea, trebuie sa indeplinim rapid aceste obiective deoarece, dupa cum a declarat domnul Oppenheimer, menacele vin spre noi rapid, asemeni mingilor de bowling.

  Felicitari, in SUA s-a reusit trecerea la energie regenerabila si acest lucru arata ca este posibil ca si alte state sa faca acelasi lucru. Acest pas este important pentru asigurarea unei viitoare sustenabile si pentru prevenirea efectelor schimbarilor climatice. Tocmai de aceea, este nevoie ca toti oamenii sa accepte schimbare si sa actioneze cat mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.