Citește întregul fact checking aici.
Dovezi științifice emergente potrivit cărora am pășit într-o nouă eră geologică
Oamenii de știință sunt pe punctul de a dovedi că Pământul a intrat într-o nouă eră pentru prima dată în 11.700 de ani, odată cu apariția epocii Antropocen, în care influența umanității asupra geologiei planetei a devenit ireversibilă. În ultimii 60 de ani, impactul activității umane asupra Pământului s-a desfășurat la o rată și o scară fără precedent în istorie. Emisiile de dioxid de carbon, încălzirea temperaturii la nivel global, acidificarea oceanelor, distrugerea habitatelor, dispariția și extracția pe scară largă a resurselor naturale, sunt toate semne că planeta noastră s-a modificat semnificativ. Antropocen desemnează actuala eră geologică și subliniază efectul activității omului asupra ecosistemelor la nivel global.
Un mic lac dintr-o zonă din afara Toronto a fost studiat și folosit ca punct de referință oficial pentru a dovedi științific schimbarea erei geologice. Astfel, după analiza sedimentului din Lacul Crawford, s-au găsit dovezi ale impactului activității umane asupra Pământului, inclusiv un strat de azot din îngrășăminte și cenușă de la arderea combustibililor fosili, precum și sedimente de plutoniu nuclear datând din anii 1950. Markerii de plutoniu din roci au permis oamenilor de știință să identifice începutul Războiului Rece, deoarece materialul radioactiv a căzut din atmosferă în timpul testării armelor nucleare. Sedimentul a putut fi studiat întocmai ca o arhivă geologică care poate fi corelată cu schimbările istorice ale mediului global.
Aceste descoperiri științifice și desemnarea începutului erei Antropocen trebuie încă aprobată oficial de către Uniunea Internațională de Științe Geologice, care a însărcinat un Grup de lucru special să determine dacă există suficiente dovezi în acest sens. Dacă recomandarea va primi aprobarea comisiei, ar urma să fie ratificată de Congresul Geologic Internațional din 2024, ce va avea loc în Coreea de Sud.
Citește mai mult:
Ft.com – Scientists close to proving Earth has entered man-made Anthropocene era
Apnews.com – Humans’ impact on Earth began a new epoch in the 1950s called the Anthropocene, scientists say
Cnn.com – Scientists say they’ve found a site that marks a new chapter in Earth’s history
Reuters.com – Canadian lake sediments reveal start of Earth’s Anthropocene age, scientists say
Nhm.ac.uk – What is the Anthropocene and why does it matter?
Noi tehnologii de reciclare a materialelor plastice
Materialele plastice sunt o imensă problemă pentru climă. Acestea sunt produse cu ajutorul combustibililor fosili și reprezintă aproximativ 3,4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră – mai mult decât întreaga industrie a aviației. Combustibilii fosili sunt folosiți ca materie primă în producția de materiale plastice și sunt, de asemenea, folosiți pentru a alimenta procesul de fabricație. În 2014, producția de plastic a reprezentat aproximativ 6% din cererea globală de petrol, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial. Consumul de plastic ar putea aproape să se tripleze până în 2060, iar plasticul ar putea reprezenta 20% din cererea globală de petrol sau mai mult până în 2050.
Problema este atât de răspândită încât nu există o singură soluție. Din tot plasticul produs, 72% ajunge în gropile de gunoi, în timp ce 19% este incinerat și, din 2019, doar 9% este reciclat. Sortarea acestor materiale nu numai că necesită timp și bani, dar împiedică în totalitate procesul de reciclare al unor deșeuri. Noile tehnologii de reciclare ar putea ajuta, totuși, la eliminarea unor bariere care împiedică reciclarea în prezent.
Reciclarea enzimatică și chimică ar putea face procesul mai fezabil pentru mai multe produse, reducând nevoia de curățare și sortare a deșeurilor. Spre exemplu, cercetătorii au dezvoltat un nou proces care poate transforma un amestec din mai multe tipuri de materiale plastice în propan. Propanul are o serie de utilizări, cea mai cunoscută fiind utilizarea drept combustibil pentru aparate electrocasnice, generatoare și unele echipamente agricole. De asemenea, poate fi folosit ca element de construcție pentru materiale noi. Acest proces oferă o modalitate de a recicla materialele plastice care, altfel, ar ajunge la gunoi, dar are și unele dezavantaje. Proces chimic se realizează în prezent doar în cantități mici, ceea ce înseamnă că procedura va trebui extinsă înainte de a putea fi considerată fezabilă.
Citește mai mult:
extremetech.com – Chemists Develop Process to Turn Previously Unrecyclable Plastics Into Propane
technologyreview.com – Plastic is a climate change problem. There are ways to fix it.
Climate overshoot și reducerea acestuia
Climate overshoot sau „suprasarcină climatică”, este termenul utilizat pentru a indica situația în care încălzirea globală va produce o creștere de peste 1,5°C, până în momentul în care revine la un nivel mediu mai scăzut, sub limita depășită.
Prin Acordul de la Paris, țările s-au angajat să ia toate măsurile necesare, astfel încât încălzirea globală să fie limitată la o creștere de doar 1,5°C. Această perioadă, de creștere a încălzirii globale, se va produce, cel mai probabil, în jurul jumătății acestui secol, dar există semne îngrijorătoare că s-ar putea întâmpla chiar mai devreme.
Pentru a minimiza sau chiar evita suprasarcina climatică, este crucial să se reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și să se ia măsuri pentru a combate schimbările climatice. Printre acestea, se numără tranziția la surse de energie mai curate, promovarea eficienței energetice, conservarea resurselor naturale și alte eforturi pentru a limita impactul schimbărilor climatice asupra planetei noastre.
Încă din anul 2022, experții din cadrul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) consideră că pragul de 1,5°C va fi depășit, dar există speranțe ca, până la finalul acestui secol, să se poată reveni sub el, dacă sunt implementate măsurile potrivite.
Citește mai mult:
https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/climate-dictionary-everyday-guide-climate-change
https://www.overshootcommission.org/overshoot
#Criza climatică nu este tocmai o chestiune care să intereseze marile puteri economice
„Din păcate, criza climatică nu este tocmai o chestiune care să intereseze marile puteri economice, a căror preocupare este de a obține cel mai mare profit posibil cu costuri minime și în cel mai scurt timp”, afirmația aparține Papei Francisc și reprezintă o continuare a scrisorii sale enciclice din 2015, Laudato Si. Aceasta a fost prima scriere pontificală dedicată în întregime problemelor ecologice și recunoscută drept o piatră de temelie a papalității sale.