Citește întregul fact checking aici.
Costul ascuns pentru mediu al marilor festivaluri de modă
Un studiu recent despre amprenta de carbon a industriei modei a scos la iveală un aspect mai puțin cunoscut, cel al nivelului poluării generate de marile festivaluri de modă. Pentru studiu au fost colectate date despre emisiile generate de călătoriile de afaceri ale designerilor și cumpărătorilor care participă la săptămânile modei de-a lungul unui an.
Cercetătorii au descoperit că în cele 12 luni, începând din sezonul primăvară/vară 2018, un total de 241.000 de tone de emisii de carbon au rezultat din călătoriile cu avionul, cazarea, călătoriile între orașe și transportul colecțiilor. Este echivalentul energiei necesare pentru a ilumina Times Square din New York City timp de 58 de ani.
Autorii raportului recomandă câțiva pași pentru a scădea volumul emisiilor generate în anii următori, precum: evitarea zborului la clasa business, care are o amprentă de carbon mai mare per pasager decât la clasa economică, încercarea de a combina călătoriile pe distanțe lungi, alegerea trenului acolo unde este posibil și comasarea mai multor evenimente din calendar.
Graficul arată că New York a fost orașul ale cărui săptămâni ale modei au avut cel mai mare impact asupra mediului la nivel mondial, urmat de Paris și Londra.
Citește mai mult:
Statista.com – The Hidden Carbon Footprint of the Fashion Industry
Depozitele uriașe de fosfat descoperite în Norvegia, o gură de oxigen pentru industriile ecologice din Europa
În Norvegia au fost descoperite depozite uriașe de fosfat ce par suficient de mari pentru a furniza energia necesară producerii de vehicule electrice, panouri solare și îngrășăminte timp de cel puțin 50 de ani, la nivel global. Minereul valoros a fost descoperit în 2018 de Norge Mining, care a dezvăluit recent că au găsit 70 de miliarde de tone de fosfat. Fosfatul este bogat în fosfor, o componentă cheie a multor tehnologii ecologice.
Fosfații sunt folosiți în îngrășăminte și pentru obținerea fosforului pentru cipuri de calculator și panouri solare. Fosfații și fosforul au devenit resurse naturale foarte importante, deoarece Europa și America sunt preocupate de securitatea alimentară și încearcă să-și relanseze industriile de cipuri și cele solare. UE este în prezent dependentă aproape în întregime de importurile de rocă fosfatică din restul lumii, China, Irak și Siria având zăcăminte importante. Fondatorul și directorul general adjunct al Norge Mining a declarat că fosforul pe care compania sa îl va putea produce va fi important pentru Occident, oferind autonomie.
Descoperirea vine într-un moment crucial în care Europa se confruntă cu probleme de aprovizionare pentru anumite minerale strategice. Pentru astfel de minerale, Europa și America depind de furnizori nesiguri din China, Rusia sau Africa de Sud.
Citește mai mult:
Economist.com – A huge Norwegian phosphate rock find is a boon for Europe
Independent.co.uk – Massive mineral deposit discovery could meet global battery and solar panel demand ‘for next 100 years’
Euronews.com – Huge mineral discovery in Norway could supply battery and solar panels for the next 50 years
Ce este Energia de biomasă?
Energia de biomasă include energia generată din lemn și deșeuri de lemn, biogazul din deșeuri de la gropi de gunoi, ape uzate și industriale, deșeuri animale și deșeuri solide municipale (gunoi menajer precum hârtie, carton, deșeuri alimentare, materiale plastice, sticlă și metale).
Biomasa este organică, făcută din material care provine din organisme vii, cum ar fi plantele și animalele. Cele mai comune materiale din biomasă utilizate pentru energie sunt plantele, lemnul și deșeurile. Acestea se numesc materii prime de biomasă. Biomasa conține energie derivată mai întâi de la soare: plantele absorb energia soarelui prin fotosinteză și transformă dioxidul de carbon și apa în nutrienți. Energia din aceste organisme poate fi transformată în energie utilizabilă prin mijloace directe și indirecte. Biomasa poate fi arsă pentru a crea căldură, transformată în electricitate sau procesată în biocombustibil.
Biomasa este o sursă de energie curată, regenerabilă. Energia sa inițială provine de la soare, iar biomasa plantelor sau algelor se poate reface într-un timp relativ scurt. Copacii, culturile și deșeurile solide municipale sunt disponibile în mod constant și pot fi gestionate în mod durabil.
Spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană sau solară, energia din biomasă este stocată în organisme și poate fi recoltată atunci când este nevoie.
Dacă materiile prime din biomasă nu sunt refăcute la fel de repede cum sunt utilizate, acestea pot deveni nesustenabile. De exemplu, regenerarea unei păduri poate dura sute de ani.
Majoritatea biomasei necesită teren arabil pentru a se dezvolta. Aceasta înseamnă că terenurile folosite pentru culturile de biocombustibili, cum ar fi porumbul și boabele de soia, nu sunt compatibile cu creșterea altor culturi sau cu alte habitate naturale.
Arderea biomasei eliberează monoxid de carbon, dioxid de carbon, oxizi de azot și alți poluanți și particule. Dacă acești poluanți nu sunt captați și reciclați, arderea biomasei poate crea smog și chiar poate depăși numărul de poluanți eliberați de combustibilii fosili.
Citește mai mult:
Guides.loc.gov – Biomass Energy Industry
Education.nationalgeographic.org – Biomass Energy
#Criza Climatică și Inechitatea Socială Sunt Inseparabile
„Criza climatică și inechitatea socială sunt indisolubil legate. […] Sistemul nostru economic trebuie să funcționeze nu numai pentru cei puțini, ci și pentru toate națiunile și toți oamenii, în special pentru comunitățile care sunt primele și cel mai grav afectate de criza climatică”. Declarația aparține lui Jerome Foster II, cel mai tânăr consilier de la Casa Albă din istoria Statelor Unite, specializat pe probleme de justiția mediului și a fost făcută cu ocazia evenimentului Live în Paris, ce a avut loc pe 22 iunie 2023.